Paardrijden en ADHD: het verhaal van Claudia

Claudia Zuidgeest is 15 jaar en heeft ADHD. Daardoor is ze vaak erg druk en gestrest. Door de omgang met paarden wordt ze rustig en hoeft ze minder medicijnen te slikken. “Tijdens het rijden kan ik echt ontspannen.”

Interesse in paarden

Claudia vertelt hoe haar interesse in paarden is ontstaan. “Toen ik 8 jaar was gaf een klasgenootje een paardenfeestje. Dat vond ik heel leuk en ik wilde graag ook op paardrijles. Maar mijn ouders dachten dat het een bevlieging was, daarom mocht ik dat niet. Alle meisjes van mijn leeftijd wilden namelijk wel op paardrijden.” Maar een aantal jaar later wilde Claudia nog steeds graag paardrijden. “Toen ik 12 jaar was ging ik met een vriendin paardrijden. Ik was verkocht. Bij de paarden werd ik helemaal rustig. Alleen mocht ik van mijn ouders nog steeds niet op paardrijden.”

Eerste manegeles

Wel zat Claudia op de theaterschool. “De theaterschool had een tijdje een stop. Ik vroeg toen aan mijn moeder of ik dan een keer een manegeles mocht volgen. Dat mocht van haar. Die eerste les was geweldig. Mijn moeder vertelde dat ik op het paard een glimlach van oor tot oor had. Ze zag dat ik het echt heel erg leuk vond en heeft me toen toch opgegeven voor de manegelessen. Tijdens het paardrijden werd ik helemaal rustig in mijn hoofd. Het was alleen het paard, de andere kinderen en de juf.”

Rustig

Inmiddels is Claudia 15 jaar en rijdt ze nog steeds paard. “Ik rijd nog steeds op manege Pampushout in Almere en heb daarnaast ook een bijrijdpaard: Hadleigh. Als ik aan het paardrijden bent voel ik me veel rustiger. Het paard neemt mijn gedrag en emoties over, daarom moet ik wel ontspannen. Het paard ontspant dan ook. En als ik wel druk ben merk ik dat gelijk aan het paard. De paarden voelen mij heel goed aan en ik kan daarom niet gestresst of boos op het paard stappen.”

Geen medicijnen

“Ik klets nog steeds veel, maar als ik bezig ben met de paarden kan ik echt ontspannen. Als ik ga paardrijden slik ik ook geen medicijnen, want die heb ik dan helemaal niet meer nodig. Maar ook wanneer ik een dag niet ga rijden voel ik me rustiger. Ooit hoop ik een eigen paard te kunnen kopen, want ik kan echt niet meer zonder paarden!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Claudia Zuidgeest (privébezit)