Paardrijden met neckrope

Paardrijden met neckrope wordt steeds bekender. Veel ruiters vinden het leuk en uitdagend om af en toe het hoofdstel in de kast te laten hangen en met alleen een neckrope te gaan rijden. Wil je op de manege een keer met neckrope rijden, vraag dan aan jouw instructeur of dit mag en welke pony geschikt is. Maar waar moet je op letten tijdens het paardrijden met neckrope?

Opbouwen

Rijden met neckrope moet je opbouwen. Het is handig als een paard al gewend is aan bitloos rijden. De eerste keer kan je je paard of pony toch een hoofdstel omdoen. In plaats van de teugels gebruik je de neckrope, maar bij ‘geval van nood’ kan je toch terugvallen op de teugels. Rij verschillende figuren in de bak, om te kijken of je kan sturen. Daarnaast is het belangrijk dat de rem het doet en je paard dus stopt wanneer jij dit aangeeft. Heb je controle over en vertrouwen in je paard? Dan kan je het hoofdstel afdoen en verder gaan met alleen de neckrope.

Positie

Het lijkt makkelijk om een neckrope om de hals van je paard te doen, maar toch is de positie belangrijk. Een neckrope mag namelijk niet te hoog om de hals van het paard zitten. Hoe lager de neckrope zit, hoe minder druk er komt op de luchtpijp en slokdarm. Onderaan de hals zijn deze namelijk beter beschermd door spieren, dan bovenin de hals.

Soort neckrope

Er zijn verschillende soorten neckropes: flexibele neckropes en neckropes met een harde kern. Deze laatste variant is vaak een stukje duurder. Je hebt ook leren neckropes, dit lijkt meer op een teugel. De keuze tussen deze soorten is vaak persoonlijke voorkeur. De ene ruiter vindt dat het sturen makkelijker is met een ‘zachte’ neckrope, de ander vindt dat een ‘harde’ neckrope beter geplaatst kan worden op de hals. Het is daarom handig om, voordat je zelf een neckrope koopt, een neckrope van iemand anders te testen. Zo kom je er achter wat jouw voorkeur is. Ook heb je keuze uit smalle of brede neckropes. Brede neckropes verdelen de druk op de hals beter en zijn daarom aan te raden.

Rijden met neckrope

Tijdens het paardrijden met neckrope is het de bedoeling dat je de neckrope zo min mogelijk gebruikt. Probeer te sturen en te communiceren met je paard door het gebruik van been-, gewichts- en zithulpen. Je rijdt dus eigenlijk zonder het gebruik van teugels. Wanneer je paard niet reageert op jouw lichaamshulpen kan je de neckrope gebruiken om een hulp te benadrukken.

Buitenrit

Op buitenrit gaan met alleen een neckrope kan gevaarlijk zijn en kan je daarom ook niet zomaar doen. Als een paard in de bak braaf en controleerbaar is, betekent dit niet dat dat op vreemd terrein ook zo is. Ga daarom ook op buitenrit eerst met een hoofdstel in combinatie met neckrope op pad. Daarna kan je een touwhalster gebruiken en ten slotte kan je met alleen een neckrope gaan buitenrijden. Het is slim om wel een touwhalster of hoofdstel mee te nemen voor het geval dat het toch niet goed gaat. Maar gaat het wel goed, dan ben je weer een stapje verder in een sterke band met je paard!

Competities

Wist je dat er ook speciale neckrope competities georganiseerd worden? Het platform We All Ride heeft een speciale (online) neckrope-competitie, waarin de deelnemers een dressuurproef rijden met alleen een neckrope!

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Ruben Karnas