Parcours lopen met Emma Bocken

Het parcours lopen voor een springwedstrijd is een kort, maar belangrijk moment. Emma Bocken (16) won in 2019 goud op de Europese Kampioenschappen bij de Children met het team. Individueel won ze zilver. Deze succesvolle amazone neemt ons mee tijdens het parcours lopen en deelt al haar tips & tricks.

Emma Bocken

Emma Bocken is een jonge, succesvolle springamazone. “Ik ben opgegroeid tussen de paarden en ben van kleins af aan al erg fanatiek. Wij hebben thuis een grote springstal met veel verschillende paarden. Op dit moment rijd ik 7 paarden. Een aantal paarden zijn van verschillende eigenaren. Maar ik rijd ook eigen gefokte paarden, waarmee ik hopelijk in de toekomst op hoog niveau kan rijden. Het resultaat waar ik het meest trots op ben is het goud halen op de Europese Kampioenschappen bij de Children met het team en individueel zilver in Zuidwolde met het paard Dagma.”

Paard aanvoelen

“Als ik op een internationale wedstrijd ben zorg ik dat ik voor het parcours lopen al een beetje heb gereden op het paard waar ik op dat moment mee moet springen. Zo kan ik aanvoelen hoe het paard is. Ik probeer mijn rust te pakken zodat ik alle concentratie heb tijdens het parcours lopen. Het parcours lopen is voor mij erg belangrijk, vooral als het hoger wordt. De afstanden lopen is vooral erg van belang. Of je nou een beetje vooruit moet rijden, of juist een beetje terug moet rijden, daar kom je achter tijdens het parcourslopen.” Het parcours lopen doet Emma het liefst met haar moeder of trainer. “Ik loop eigenlijk bijna altijd parcours samen met mijn moeder. En als mijn trainer er is, loop ik eerst een keer samen met mijn trainer Pieter Kersten en daarna bespreek ik het samen met mijn moeder. Ik loop het liefst samen met iemand het parcours, want dan kunnen we samen een plan maken. We hebben eigenlijk nog nooit problemen gehad tijdens het parcours lopen, dus dat is erg fijn!”

Parcours lopen

Emma vertelt verder: “Ik verken het parcours door erg geconcentreerd te zijn. Ik meet alle lijntjes in het parcours, zodat ik weet hoeveel galopsprongen er in een lijntje zijn. Zo weet ik of ik terug of juist naar voren moet rijden. Als ik een wat trager paard heb probeer ik altijd te kijken of ik ergens voorlangs kan rijden om tijd te winnen. Vooral als het allemaal hoger wordt, worden de tijden steeds korter. Daarom moeten we vaak tijd zien te winnen. Ik herhaal het parcours vaak tijdens het lopen zelf, zodat ik het niet vergeet en een goed plan heb. Want het plan maken doe ik tijdens het parcourslopen. Op een belangrijke of internationale wedstrijd loop ik het parcours soms een paar keer. Dat om mijn plan goed te kunnen maken en als het nodig is ook een plan B te kunnen maken. Maar natuurlijk proberen we altijd voor plan A te gaan. Met het plan bedoel ik de manier van het rijden. Hoeveel galopsprongen in ieder lijntje en of ik naar voren moet rijden of juist terug. Daar probeer ik me, als ik eenmaal in het parcours ben, ook aan te houden.”

Tips van Emma

“Neem de tijd voor het parcours lopen. Maak een goed plan en, als het nodig is, loop het parcours zelfs een paar keer. Als je de afstanden van de lijntjes niet goed kan onthouden, kan je een papiertje met pen meenemen om de afstanden op te kunnen schrijven.” Ook het parcours van de barrage moet natuurlijk onthouden worden. “Als ik barrage moet rijden, kijk ik eerst over welke hindernissen ik moet. Omdat ik graag wil winnen proberen we altijd de kortste weg te pakken. Daarom kijken we altijd of we ergens voorlangs kunnen om tijd te winnen. Het parcours onthoud ik door het vaak te herhalen in mijn hoofd.”

Blunder

Zelfs de beste amazone maakt wel eens een foutje. Zo ook Emma. “Tijdens Jumping Indoor Maastricht in 2018 sprong ik samen met mijn paard Estera en zaten we erg goed in ons ritme. Toen ben ik helaas langs een hindernis gereden waar we eigenlijk overheen moesten. Op dat moment klonk de bel, maar ik had helemaal geen idee wat er aan de hand was. Toen ik uit de ring kwam vertelde mama het me. Ik was teleurgesteld maar kon er later wel om lachen!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Emma Bocken (privébezit)