Peder Fredricson: “Goed horsemanship betekent betrokken zijn bij je paard”

Peder Fredricson is een bekende springruiter uit Zweden. Hij staat momenteel op nummer 11 van de Wereldranglijst en heeft zo’n beetje alles gewonnen wat er te winnen valt. Hoe kijkt hij naar goed ‘horsemanship’? “Als ruiter zie je je paard iedere dag en kan je hem goed in de gaten houden. Vertrouw dus niet alleen op de dierenarts, maar wees zelf ook betrokken.”

Paardenfamilie

Peder groeide op in een familie met liefde voor paarden. “Ik heb geluk dat ik hele kundige paardenmensen om me heen had, die me veel hebben geleerd. Het is daarnaast een groot voordeel dat ik paarden in twee verschillende disciplines ben gestart  (eventing en springen, red.). Ook heb ik op heel veel verschillende niveaus gereden, van jonge paarden tot grote kampioenschappen. Toch raak je nooit uitgeleerd en moet ik ook nog steeds veel leren.”

Horsemanship

“Voor mij is horsemanship het zo goed mogelijk voor je paard zorgen. Daarbij hoort alles wat je kan doen om de paarden zich goed te laten voelen en ze goed te kunnen laten presteren. Het gaat om hoe je met ze omgaat, hoe je ze voert, hoe en of je ze beslaat en hoe je ze traint voor shows. Eigenlijk gaat horsemanship vooral om kennis. Om het zo goed mogelijk te doen moet je dus heel veel weten over de verschillende aspecten van het leven van je paard.”

Paard begrijpen

Hij gaat verder: “We willen dat onze paarden zich goed voelen omdat we van ze houden, maar ook omdat ze beter presteren wanneer ze zich goed voelen. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe zij zich mentaal en fysiek voelen. Daarbij is het belangrijk om de gevoelens van paarden niet te mengen met onze eigen gevoelens. Dat lijkt voor de hand liggend, maar we brengen soms nog steeds onze eigen gevoelens over op ons paard.”

Wees betrokken bij je paard

Volgens Peder hebben we allemaal gedetailleerde kennis over onze paarden nodig. “Je moet je paard goed kennen en voelen hoe hij eraan toe is. Zowel mentaal als fysiek. Alleen dan ben je in staat om signalen op te vangen en kun zoeken naar waar het probleem zit. Natuurlijk heb je een team van professionals om je heen nodig, maar je kan niet alleen maar uitgaan van dit team. Je moet zelf betrokken zijn. Als ruiter weet jij hoe je paard hoort te voelen, jouw dierenarts weet dat niet. Hij ziet jouw paard eens in de maand, jij ziet hem iedere dag. Daarom geloof ik er niet in om alles in de handen van de arts te leggen.”

Bron: World of Showjumping

Foto: Dirk Caremans Hippofoto.be