Pigmentverlies bij paarden

Witte haartjes bij de schoft, op het hoofd, bij de benen of op de rug. Sommige paarden hebben deze pigmentverstoringen. In dit artikel lees je er alles over!

Ontstaan

Pigmentverstoringen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Een drukplek is een beschadiging van het weefsel doordat er iets heeft gekneld op de huid. De bloedtoevoer wordt door de druk verhinderd en daardoor sterven delen van de huid af. Wanneer de huid herstelt, groeien er op die plek witte haren. Je kan dit dus herkennen wanneer een paard last heeft gehad van een knellend zadel bijvoorbeeld. Pigmentverlies kan ook ontstaan door huidaandoeningen, ontstekingsprocessen of door een aangeboren afwijking. Pigmentverstoringen kunnen tijdelijk of blijvend zijn.

Hoe herken je pigmentverlies?

De symptomen die ontstaan bij drukplekken is een verdikte huid die ook warm aanvoelt. De plek is pijnlijk voor het paard, er ontstaan dan kleine of grotere bultjes. De haren breken af, de huid laat los en er komt een wondje. De wond moet goed worden verzorgd om een bacteriële infectie te voorkomen.

Behandeling

Ben je erachter gekomen dat een plek wat verdikt en warm is? Zorg ervoor dat deze druk niet opnieuw voorkomt. Het is belangrijk om de plek niet meer te belasten tot het volledig hersteld is. Door de rust zal de genezing beter en sneller verlopen en wordt verergering voorkomen. Voorkom in de toekomst herhaling van de verdrukking door ervoor te zorgen dat het harnachement goed past. Koel de verdikte warme plek met water, een icepack (ingewikkeld in een handdoek) of smeer het in met een cooling-gel. Als de plek een wond is kun je met betadinezalf proberen te voorkomen dat er een infectie ontstaat. Een ontstekingsremmende zalf is ook een aanrader voor een goed genezingsproces.

Voorkomen

Je wilt natuurlijk het liefst voorkomen dat je paard last krijgt van drukplekken. Let daarom hier op:

★ Laat op tijd een zadelmaker komen.

★ Check al je materiaal of het fijn zit en goed past.

★ Zorg dat er geen uitstekende punten zijn die een drukking kunnen veroorzaken.

★ Zorg ook dat de onderleggers voldoende ruimte vrij laten voor de schoft.

★ Controleer steeds of de onderlegger glad op de huid van het paard ligt, plooien zorgen altijd voor problemen.

★ Zandvorming in de beschermers veroorzaken ook drukplekken, reinig deze grondig na elk gebruik. ★ Was je dekje regelmatig met een mild wasmiddel zodat opgedroogd zweet niet voor schuurplekken zorgt.

★ Zodra er een pigmentverlies is ontstaan door een verdrukking dan is dit niet te behandelen. Meestal gaan de witte haartjes nooit meer weg maar in sommige gevallen komt het wel eens voor dat de witte haartjes toch verdwijnen.

Bron: CAP / 1001tips.be

Foto: Isa Vorkink