Poetsen in de winter

Of je paard of pony nu geschoren is of niet, en of hij nu wel of niet een deken op heeft, poetsen is belangrijk, ook in de winter! Wat zijn de uitdagingen, en waar moet je op letten?

Het belang van poetsen

Poetsen doe je natuurlijk in de eerste plaats om je paard of pony mooi schoon te maken. Dat is vooral belangrijk omdat vuil en zand kan zorgen voor schuurplekken als je het tuig eroverheen legt. Daarnaast is het ook een goed moment om te checken op wondjes, en je stimuleert de bloedsomloop. En natuurlijk is het ook heel erg gezellig en ontspannend voor jullie allebei!

Moddermonsters

In de winter heb je vaak meer te maken met modderige hoeven, benen of complete ‘moddermonsters’ dan in de zomer. In de zomer is de oplossing simpel: de spuit erop. In de winter als het koud is, is dat echter niet zo’n goed idee. Je zult dus creatief moeten zijn om je paard schoon te krijgen.

Even opdrogen

Een paard of pony die net van het land komt en helemaal nat en modderig is, laat je bij voorkeur eerst even opdrogen. Als de modder is opgedroogd, haal je het er een stuk makkelijker vanaf. Zadel nooit op als je paard nog modder op zijn zadelplek heeft, want dat veroorzaakt schuurplekken.

Spiraalroskam

Niet standaard in iedere poetskoffer aanwezig, maar een heel handige helper in het verwijderen van (opgedroogde) modder, is de spiraalroskam. Je draait hiermee geen rondjes zoals met de ‘gewone’ roskam, maar je veegt harde modder heel gemakkelijk uit de wintervacht. Maar let op: gebruik ‘m niet op het hoofd en de benen.

Benen en hoeven

Hele vieze modderbenen kun je best even (met warm water) afspuiten, maar maak ze daarna wel meteen goed droog met een oude handdoek. Vergeet daarbij vooral de kootholtes niet. De plek waar zich verhoudingsgewijs misschien wel de meeste modder  verzamelt, is onder de hoeven. Het is belangrijk dat dit dagelijks wordt verwijderd, om de kans op rotstraal zo klein mogelijk te houden.

Lange haren

Bij paarden met dikke, lange winterharen is het soms hard werken om het paard tot op zijn huid schoon te krijgen! Toch is het wel heel belangrijk dat je geen vuil in de haren laat zitten. Juist daar waar je het misschien niet snel ziet, dichtbij de huid, kan het zorgen voor schuurplekken onder het zadel. Kijk dus niet alleen of je paard of pony schoon is na de poetsbeurt, maar voel ook even in zijn vacht en op zijn huid.

Geschoren paarden

Een paard dat geschoren is en/of een deken opheeft, vindt het vaak extra lekker om gepoetst te worden, omdat hijzelf of zijn stal-/weidegenoten zijn velletje niet kunnen verzorgen door de deken. Een poetsbeurt is misschien niet eens zozeer nodig om het paard schoon te krijgen (want daar zorgt de deken voor), maar des te meer om de bloedsomloop te stimuleren. Natuurlijk let je altijd op of je paard of pony het prettig vindt wat je aan het doen bent, maar bij een geschoren velletje kijk je extra goed uit: borstels kunnen harder aanvoelen zonder die dikke laag haren ertussen.

Wel of niet rossen?

Vooral vroeger hoorde je vaak dat je een paard in de winter zo min mogelijk zou moeten poetsen, en zeker niet te lang met de rosborstel – daarvan zou het natuurlijke huidvet van het paard verdwijnen. Het natuurlijke huidvet heeft o.a. een waterafstotende werking, dus als je dat weghaalt, zou je paard algauw met een natte huid en bibberend als een rietje in de wei staan. Tegenwoordig hoor je vaak juist het tegenovergestelde: door te poetsen, en vooral door te rossen, stimuleer je de aanmaak van het huidvet en zorg je ervoor dat het zich goed over de huid verdeelt. Met shampoo daarentegen moet je wel echt uitkijken; als je dit te vaak gebruikt, tast je de natuurlijke beschermlaag wel degelijk aan. Die shampoofles kun je daarom tijdens de wintermaanden het beste maar zo veel mogelijk in je kast of poetskist laten staan.

Tekst: Suzanne Vlieger-Admiraal voor Manegeruiter

Foto: Istock