Politieagente Anja: “De band met het paard vind ik het mooiste aan het werken bij de bereden politie”

Eén van de stoerste en gaafste beroepen is misschien wel politie te paard. Anja is al 20 jaar werkzaam bij de politie, waarvan 11 jaar bij de bereden politie. Ze vertelt over politiepaarden, de werkzaamheden en deelt haar ervaringen. “Ik kan mijn werk als politieagente combineren met mijn passie voor paarden, dat is een droom die uitkomt.”

Passie

Voor Anja is het werken bij de bereden politie echt een droom. “Ik heb heel mijn leven paard gereden dus al vanaf de start bij de politie heb ik mijn ogen op deze baan gehad. Ik hou van het werk als politieagente en om dit te kunnen combineren met mijn passie is een droom die uitkomt.” Haar dagelijkse werkzaamheden bestaan uit surveilleren (bij bijvoorbeeld grootschalige ME optredens), het ondersteunen van de wijkbureaus en ook het trainen van het paard. Iedere ruiter heeft een vast paard en zorgt ervoor dat het paard getraind wordt en lichamelijk en mentaal sterk blijft.

Opleiding

Bij de bereden politie kom je niet zomaar. Anja vertelt: “Om bij de bereden politie te kunnen werken als ruiter dien je reeds werkzaam te zijn als hoofdagent. Je dient dus eerst de politieopleiding te volgen en vervolgens enkele jaren ‘straatervaring’ te hebben. Het is niet belangrijk of je wel of geen rijervaring hebt; opleidbaarheid en affiniteit met het werken met paarden is belangrijker. Je moet snappen dat een paard je kan helpen bij het werk, maar hij kan je ook in je werkzaamheden beperken en hier moet je mee om kunnen gaan. Als er bijvoorbeeld een melding ergens binnen is, is de kans aanwezig dat je niet met je paard kan ondersteunen maar daarentegen kan je juist je collega’s heel goed ondersteunen door hen te helpen spotten en afschermen. Wij kunnen met twee paarden goed een veilige werkruimte creëren en zijn natuurlijk preventief sterk! De burger onthoudt het als er politie paarden in de wijk surveilleren, niet wanneer er een politieauto langs rijd. Ook zijn we daardoor beter aanspreekbaar.”

Eigenschappen

Niet ieder paard is geschikt als politiepaard. Er zijn bepaalde eisen. “Een politiepaard moet tussen de 4-10 jaar oud, minimaal 1.65m hoog, koel in het hoofd, goed gezond en voldoende aangereden zijn. Daarnaast mag hij geen stalgebreken hebben. Vaak wordt gedacht dat een politiepaard nergens van mag schrikken maar nog belangrijker is hoe het paard er mee om gaat als hij wél iets spannend vindt! Laat hij zich dan nog bewerken?” De ruiter moet vooral een goede en ervaren politieagent zijn.

Training van politiepaarden

“Afhankelijk van de eerdere ervaring van het paard en het niveau beginnen wij in de bak en in de buurt van stal. Wanneer ze voldoende aan de hulpen staan zullen wij ze mee gaan nemen naar rustigere wijken en vanuit daar steeds verder uitbouwen. Op stal trainen wij politie dienstpaard proeven (schriktraining), echter wordt het grootste werk op straat verricht. Paarden zijn gewoontedieren dus zij zullen wennen aan impulsen. Vooral de hulp van een ervaren steunpaard is hierin belangrijk en hier zal het paard veel van leren en zich leren berusten in nieuwe situaties. Eigenlijk is deze training niet anders dan wanneer een jong paard wedstrijden leert rijden. In het begin kan het nog spannend zijn maar naar mate de tijd vordert zal het voor het paard normaal worden.” Veiligheid is erg belangrijk voor de politie. “De eerste veiligheid is natuurlijk een goede training. Hiernaast dragen de paarden tijdens ME-inzetten extra beenbeschermers en een neusplaat. Ook de ruiters dragen harde bepakking ter bescherming.”

Verzorging

De dagelijkse verzorging van de paarden wordt gedaan door de stalmedewerkers. “Uiteraard wordt er ook veel onderling overlegd tussen hen, de instructeur en de ruiter. Voor alle paarden zorgen wij dat zij voldoende beweging krijgen, maar ook dat zij de mogelijkheid tot herstel krijgen na een langere inzet. Dit kan zijn aan de longe of een dagje echt rust. De paarden komen naast hun werk of longe dagelijks in de molen en ook meerdere uren in de wei of paddock (afhankelijk van het seizoen). Gedurende de zomermaanden krijgen de paarden ook langere tijd aaneengesloten vakantie op de wei.”

Band met het paard

Tot slot vertelt Anja over een bijzondere ervaring tijdens haar werk: “Het meest bijzondere was toen ik van mijn paard was en er demonstranten met stokken op me af kwamen rennen. Mijn, stiekem niet zo dappere, dienstpaard dook tussen mij en de demonstranten in, in plaats van weg te rennen. Daardoor dropen de mannen af. Het was heel natuurlijk voor hem geweest om weg te willen rennen aangezien er ook geen andere paarden in de buurt stonden, maar hij sprong echt tussen de groep en mij in! Ik heb hem ook ruim vijf jaar als dienstpaard gehad en de band die je samen krijgt is misschien wel het allermooiste aan ons beroep.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: via politie (privébezit)