Rijden bij vorst en sneeuw

Het is zover, de eerste vorst is in het land! En hoewel al dat wit op de daken en op de grond een prachtig gezicht is, is het voor ruiters  niet altijd een feest. Zeker nu de manegelessen vanwege de lockdown niet meer in de binnenbak mogen worden gereden, kunnen bevroren of besneeuwde bodems voor problemen zorgen.

Hobbels en kuilen

Een bevroren bodem zorgt vooral voor problemen als de bodem ongelijk is, dus vol hobbels en kuilen zit. Als deze hobbels en kuilen opvriezen, ontstaat er een keiharde, gladde en hobbelige ondergrond, waar paarden niet goed mee uit de voeten kunnen: ze kunnen struikelen, zich verstappen of – bij een te hoog tempo – zelfs vallen.

Eigen tempo

Misschien staan de paarden bij jou op de manege in een paddock. Als deze bevroren is, kun je goed zien en voelen hoe zo’n onregelmatig bevroren bodem eruit ziet. En je zult ook merken hoe voorzichtig de paarden eroverheen lopen. In hun eigen tempo kunnen ze dit best, maar zodra je erop gaat zitten en dingen van ze gaat vragen, wordt het een stuk moeilijker en dus risicovoller.

Slepen

Een goede maatregel die de manege kan treffen om ervoor te zorgen dat de buitenbak niet in een bevroren maanlandschap verandert, is de bak slepen voordat de vorstperiode begint. Hiermee voorkom je niet dat ‘ie  bevriest, maar omdat de bodem nu mooi egaal is in plaats van vol harde hobbels en kuilen, kan er gewoon op gereden worden. Liefst wel in de wat lagere versnellingen, want (langdurig) draven en galopperen op een knetterharde bodem is niet goed voor de pezen en gewrichten.

Zout

Daarnaast kan ook een egale bak kan hier en daar erg glad zijn bij vorst, waardoor je paard onderuit kan gaan. Om gladheid tegen te gaan, kan de manegehouder ervoor kiezen om zout in de bak te strooien. Een nadeel van zout is wel dat dit pijnlijk kan zijn voor paarden die last hebben van kleine wondjes of mok in de kootholtes. In dat geval is het aan te raden om van tevoren even wat vaseline op de aangedane plekken te smeren, zo dringt het zout niet door tot op de huid.

Sneeuw

En hoe zit het dan met sneeuw, mocht dat er nog van komen dit jaar? Op zich kun je in sneeuw prima rijden, zeker met een paard dat geen hoefijzers heeft. Met hoefijzers bestaat er een risico op klontvorming onder de hoeven, waardoor je paard geen goede grip meer heeft en uit kan glijden. Je kunt dit voorkomen door kalkoenen in te draaien, mits de ijzers de hiervoor bedoelde gaatjes hebben. Ook een dikke laag vaseline onder de hoeven kan klontvorming voorkomen.

Niet rijden, wat nu?

Als je écht niet (in de bak) kunt rijden vanwege sneeuw of vorst, zijn er gelukkig genoeg andere leuke dingen te doen. Een lekker lange poetsbeurt bijvoorbeeld, of een wandeling of rustig buitenritje over asfalt of egale bospaden. Of ga aan de slag met grondwerk of kunstjes leren. Dit kan ook gewoon op het erf of in de stal!

Tekst: Suzanne Vlieger-Admiraal voor Manegeruiter

Foto: Istock