Sophie Brands: “Ik hoop dat horseball meer bekendheid krijgt in Nederland”

Sophie Brands (17) speelt al zo’n zeven jaar horseball; een sport die in Nederland nog erg onbekend is. Samen met de schimmel Shakira maakt deze gedreven amazone deel uit van horseballteam Boekend. “Horseball is zo’n energieke teamsport, iedereen moet het kennen!”

Demo op manege

Sophie vertelt enthousiast over haar kennismaking met de sport. “Toen ik zeven jaar was ben ik begonnen met rijden op manege Venlo. Eerst reed ik op de manegepony’s, later kreeg ik een leasepony. Tijdens open dagen op de manege waren er demo’s over horseball en de manege had een horseballteam.” Dit maakte Sophie nieuwsgierig naar de sport. “Toen er een ponyteam voor horseball kwam op de manege ben ik daarbij gegaan. Toen ik ouder werd ben ik ook in het paardenteam gekomen. Ik vind het leuk dat horseball een teamsport is, niet alleen met het team maar ook met je paard. En tijdens het horseballen krijg ik heel veel adrenaline, dat maakt het heel gaaf.”

Zorro en Shakira

Er zijn twee paarden die een grote rol spelen in het leven van Sophie. “Mijn eerste eigen paard is Zorro; een 19-jarige KWPN’er. Ik heb een hele tijd horseball met hem gedaan. Zorro is superlief en ook een heel fijn horseballpaard. Hij gaat echt voor mij door het vuur, daardoor zijn wij een sterk duo. Hij is alleen best groot en niet zo wendbaar. Op een gegeven moment gingen we trainen op een andere stal en was het niet meer mogelijk om Zorro daar elke keer heen te brengen.” Daarom stapte Sophie over op Shakira. “Shakira is een arabier en heeft een pittig karakter. Zij is een stukje kleiner, daardoor kan ik makkelijk de bal van de grond pakken. Ze is ook wendbaarder en sneller dan Zorro, dat is heel fijn in de sport. Ze kan snel optrekken.” Sophie benadrukt dat een geschikt horseballpaard ook niet tè klein moet zijn. “Je paard moet wel zichzelf staande kunnen houden, dus hij moet stevig en sterk zijn. En het is belangrijk dat het paard braaf is, want sommige dingen kunnen niet vermeden worden.”

Het spel

Sophie legt uit hoe horseball precies werkt. “Horseball speel je 4 tegen 4. Ons team bestaat uit zes leden, dus er staan twee ruiters aan de kant. Aan beide kanten van het veld hangt een net. De bal moet in het net van de tegenstander. Maar er gelden wel regels. Je moet bijvoorbeeld eerst drie keer overspelen met je team voordat je mag scoren, het andere team verdedigt dan. Als de bal valt is het de bedoeling dat je de bal opraapt. Dit doe je door te gaan hangen totdat je bij de grond komt. Er zit een ‘hangriem’ vast aan de beugels die onder de buik doorgaat zodat je niet kan vallen. Om de bal heen zitten leren hengsels zodat je de bal gemakkelijk op kan rapen. Veel mensen vinden dit heel indrukwekkend en dat is het ook wel, maar met veel oefening en lenigheid is het prima te doen.” Het welzijn van de paarden staat tijdens het spel voorop. “Voor een wedstrijd worden de paarden altijd grondig gecheckt. Ook gelden er tijdens het spel regels voor de veiligheid. Bij het oprapen van de bal moet er bijvoorbeeld vijf meter afstand zijn.”

Training

Een training met het horseballteam begint met losrijden en wat dressuuroefeningen. “Daarna doen we veel overgooioefeningen en werken we aan de opbouw. Een oefening die we vaak doen is vissen. Ik weet niet of iedereen dat zo noemt, haha. Maar dan kruisen we elkaar en gooien we ondertussen de bal over. Een andere oefening is dat we allemaal naast elkaar staan en vervolgens de bal overgooien. Dat doen we dan in eerst in stap tot we aan de overkant van het veld zijn. Vervolgens herhalen we dit in draf en galop. Zo krijgen we de techniek onder de knie. We oefenen ook vaak het oprapen van de bal, het gooien op het doel en de verdediging. Elke training is dus weer anders.”

Wedstrijd

Sophie vertelt over haar mooiste ervaring. “Mijn eerste wedstrijd op Shakira was heel speciaal. Dat was ook gelijk de eerste wedstrijd met ons huidige team. Het was in België. Echt een hele leuke ervaring, voor mij het hoogtepunt.” Voor 2021 heeft het team nog geen concrete plannen. “We zijn wel een beetje aan het kijken wat er mogelijk is, maar het is moeilijk om al plannen te maken.”

Bekendheid in Nederland

In Nederland is horseball nog erg onbekend. Voor Sophie en haar team is dat enorm jammer. “In Nederland zijn wel een paar horseballteams, maar geen echte wedstrijden. De wedstrijden die onderling worden gespeeld zijn vriendschappelijke wedstrijden. Voor de echte wedstrijden moeten we naar België of Frankrijk. Het liefst willen wij daar verandering in brengen en de sport meer bekendheid geven.”

Oproep

Daarom doet Sophie een oproep aan alle maneges in Nederland. “Het zou enorm leuk zijn als meer maneges demo’s over horseball gaan geven, om mensen kennis te laten maken met de sport en hen laten zien hoe het is. Dan kunnen er misschien meer teams gevormd worden en meer wedstrijden georganiseerd worden. Het is zo’n energieke teamsport, iedereen moet het kennen!”

Sophie is te volgen op Instagram onder de naam @kingofcarrotss

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Sophie Brands (privébezit)