Staart- en manenverzorging: de do’s en dont’s

Wat is er mooier dan prachtig glanzende, volle staart en manen? En hoe verleidelijk is het om hele regenachtige zondagmiddagen te spenderen met het verzorgen ervan, om het nóg mooier te maken? Daar is natuurlijk niks mis mee, zolang je weet wat je doet. Dit zijn de do’s en dont’s van de staart- en maanverzorging.

Don’t: Gebruik geen fijne kam

Huh? Mag je geen fijne kam gebruiken? Moet je dan een vervelende kam gebruiken? Nee, wees gerust, met een ‘fijne kam’ bedoelen we een kam waarvan de tandjes dicht tegen elkaar aan staan. Hiermee trek je heel veel haren uit de manen en de staart. Voor je het weet, is die mooie volle dos veranderd in een zielig plukje.

Do: Gebruik anti-klit

Het is sowieso een doodzonde om ook maar aan kammen te dénken voordat je anti-klitspray hebt gebruikt. Ook met een grove kam trek je te veel haren uit als de haren niet eerst goed klitvrij zijn gemaakt. Geen anti-klitspray of geen tijd? Laat die kam dan in je poetskoffer en gebruik je handen om het ergste vuil uit de staart en manen te plukken.

Don’t : Niet trekken

Wat je ook doet, ga nooit trekken. En daarmee bedoelen we niet alleen ‘manen trekken’ door ze om een kammetje te wikkelen en er dan uit te trekken om ze korter te maken, maar ook trekken met je kam omdat je er niet doorheen komt tijdens het kammen. Trekken doet pijn en beschadigt/breekt het haar.

Do: gebruik een zachte borstel

Houd je geen uitgebreide ontklit- en verzorgingssessie, maar wil je de staart en manen van je paard of pony er wel zacht en verzorgd uit laten zien? Gebruik dan de zachte borstel. Hiermee verdwijnt het ‘slierterige’, en krijgen de haren een mooie glans.

Do: uitpluizen

Heb je de hele middag de tijd, en een paard of pony met engelengeduld? Dan kun je de staart (en manen) ook uitpluizen. Hiervoor neem je steeds een klein plukje haar beet, waar je voorzichtig met je vingers de klitten en slierten uithaalt. Een schitterende, volle staart gegarandeerd!

Do: Werk van beneden naar boven

Of je nu kamt, borstelt of pluist, werk altijd van beneden naar boven. Zo voorkom je dat klitten naar beneden ‘zakken’ en zo groot en strak worden dat je ze er alleen nog maar met grof geweld uitkrijgt. Ook handig is het om met één hand de staart stevig vast te houden boven je ‘werk’. Ook zo voorkom je het uittrekken van haren.

Don’t: was niet te vaak

Nu moet je er misschien niet aan denken, maar tijdens hete zomermiddagen is het één van de leukste klusjes die er zijn: de staart en manen wassen! Maar doe het niet te vaak, want zelfs de beste paardenshampoo tast de natuurlijke beschermoliën aan en maakt de haren droog.

Do: goed uitspoelen

Als je wast, spoel de shampoo dan heel goed uit. Shampooresten trekken vuil aan en kunnen jeuk en irritatie veroorzaken.

Tekst: Suzanne Vlieger-Admiraal voor Manegeruiter

Foto: Istock