Strandrit: hier moet je rekening mee houden

Iedere ruiter droomt ervan: een strandrit. Galopperen over het strand, spetteren in de zee en wapperende manen. Maar een strandrit maak je niet zomaar, er zijn veel dingen waar je op moet letten. Caroline van Duinmanege van Poelenburgh vertelt erover.

Duinmanege van Poelenburgh

Caroline van Baars werkt al 27 jaar bij Duinmanege van Poelenburgh. Ze doet dit nog altijd met veel plezier, want de combinatie van paarden en mensen maakt haar werk fantastisch. “Duinmanege van Poelenburgh is een mooie ruime manege en pensionstal in Schoorl. We hebben vele lessen, activiteiten, accommodaties, ruiterkampen, instructielessen enzovoort. Door de ideale ligging kan je genieten van prachtige bos- en duinritten, strandritten en volle maanritten.”

Ervaring ruiter

Niet iedereen mag zomaar een strandrit maken. “Bij onze manege moet je minimaal 3 jaar recente rijervaring hebben om mee te mogen. Ook moet je al ervaring hebben met buitenritten. Het is daarnaast belangrijk dat een ruiter goede balans heeft. Het paard moet een goed hoofdstel en zadel dragen. Het beste kan je een begeleider meenemen die de route kent en die weet waar je eventueel een drafje en een galopje kan doen.”

Regels

Wil je met je eigen paard voor het eerst naar het strand? Hou dan rekening met een aantal dingen. “Er zijn regels met betrekking tot paardrijden op het strand; je mag bijvoorbeeld niet overal op het strand rijden. Deze gegevens zijn bij de desbetreffende gemeente bekend en kan je dus voordat je een strandrit gaat maken even bekijken.” Ook moet je rekening houden met de tijden, want op sommige stranden mag niet paardrijden tussen 9 uur ’s ochtends en 7 uur ’s avonds. Maar er zijn ook stranden waar je de hele dag gewoon mag komen met je paard.

Zelf naar het strand

Als je met je paard voor het eerst naar het strand gaat, ga dan met een andere ruiter die ervaring heeft en als het even kan ook met een ervaren paard voor je.” Hou er daarnaast rekening mee dat je paard kan schrikken van de golven, wind, honden of vliegers. Je paard moet dus wel een beetje ‘bomproof’ zijn, dus kun je desnoods thuis eerst even oefenen. Ook moet je paard in een redelijke conditie zijn, want een strandrit kan best zwaar zijn voor een paard. Zowel fysiek, omdat het mulle zand galopperen moeilijk maakt, maar ook mentaal, omdat je paard enorm veel nieuwe dingen zal zien.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Duinmanege van Poelenburgh