Tekenbeten bij paarden: voorkomen en genezen

Deze week is het de Week van de Teek. Tijdens deze week is er extra aandacht voor de risico’s van tekenbeten en hoe je dit kan voorkomen. Ook paarden kunnen helaas gebeten worden door een teek. Hoe bescherm je jouw paard of pony hiertegen?

Teken

Teken zijn kleine, bloedzuigende, spinachtige insecten. Normaal houden teken van oktober tot april een winterslaap, maar bij niet al te lage temperaturen blijven ze ook in de winter actief. Meestal worden ze actiever in de loop van maart. In de periode april tot en met september zijn er meer nimfen (de jonge, piepkleine teken), maar de meeste in de lente. Het aantal larven (wormpjes) loopt ook in april sterk op. Het hoogste aantal teken zien we van juni tot en met september.

Teken bij paarden

Helaas is een tekenbeet erg lastig te voorkomen. Voor katten, honden en mensen zijn er wel middeltjes te krijgen die tekenbeten zouden kunnen voorkomen. Voor paarden zijn er (nog) geen echte goede anti-tekenmiddelen. Teken bij een paard kunnen eventueel door natuurlijke middeltjes (bijvoorbeeld tea tree olie/shampoo) of de gewone insectenmiddeltjes worden aangepakt. Een spray met etherische oliën kan helpen om tekenbeten te voorkomen. Doe in een plantenspuit één liter lauw water en etherische oliën: tien druppels theeboom (tea tree), tien druppels eucalyptus, tien druppels lavendel en vijf druppels citroengras. Spray het paard hiermee in voordat je de natuur ingaat.

Teek verwijderen

Het risico van een tekenbeet is dat deze ziektes kunnen overdragen. Het is dus belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit gaat het beste met een tekentang of pincet. Het wordt beslist afgeraden om van tevoren alcohol of iets dergelijks op de teek te doen! Controleer dagelijks op teken, vooral als het paard in een bosachtig gebied staat of als er vaak bosritten worden gemaakt. Houd er rekening mee dat een niét volgezogen teek maar enkele millimeters klein is en de kans dat je hem over het hoofd ziet dus groot is.

Waar zit een teek?

Het is echt niet zo dat teken uit bomen vallen. Ze zitten in hoog gras en kreupelhout of mos. Ze kruipen via de benen van het paard naar warme plekjes zoals liezen, oksels en hals. Belangrijk dus om die plaatsen extra aandacht te geven. Controleer na een (bos)rit dus niet alleen je paard, maar ook jezelf. Om een tekenbeet te voorkomen wordt geadviseerd om goed aansluitende kleding te dragen en zoveel mogelijk op de (ruiter)paden te blijven.

Testen op Lyme

Heeft een paard onverklaarbare klachten, zoals koorts, wisselende kreupelheden, dikke en stijve gewrichten, gevoelige spieren, gewichtsverlies, sloomheid of veranderend gedrag? Dit kunnen aanwijzingen zijn voor de ziekte van Lyme. Het aan de kant schuiven van deze klachten is onverstandig. Laat je paard voor de zekerheid dan even testen op Lyme!

Bron: Manegeruiter/Hoefslag/Week van de Teek

Foto: Pexels