TREC: een leuke sport voor elke combinatie

Ooit gehoord van TREC? Deze Franse paardensport is bedoeld om de bekwaamheid van paard en ruiter te testen. In Nederland wordt deze sport steeds bekender, want het is een leuke sport voor zowel recreatie- als wedstrijdruiters.

Afkorting

De oorsprong van TREC ligt in Frankrijk. Het rijden van trektochten is in Frankrijk een professioneel beroep. Omdat men op zoek was naar een meetbare test voor ruitertoeristen, is de sportvorm TREC ontstaan. Dit verklaart ook direct de herkomst van de naam. De afkorting staat voor Technique de Randonnée Equestre de Compétition en betekent letterlijk ‘competitieve ruiter trektochttechnieken’.

TREC-lessen

TREC kan zowel als recreatiesport, als in wedstrijdverband gereden worden. Het is ook mogelijk om TREC te beoefenen met een rijtuig. Je kan dus alle kanten op met deze sport. In Nederland zijn een aantal clubs waar je TREC-lessen kan krijgen, maar sommige maneges bieden ook TREC-lessen aan. Naast het ‘echte’ TREC bestaat er ook ‘basis-TREC’. Bij deze soort ligt de focus meer op ‘lol met je knol’ en zijn de regels daarom wat soepeler.

Onderdelen

Een TREC wedstrijd bestaat uit drie onderdelen. Het eerste onderdeel is ‘Parcours d’Orientation et de Regularité (POR)’. Dit is een oriëntatierit met kaart en kompas die je alleen of samen in equipe kan rijden. Het tweede onderdeel is ‘Maitrise des Allures (MA)’. Hierin wordt getest of je de gangen van je paard goed beheerst. Je moet onder andere zo traag mogelijk galopperen en zo snel mogelijk stappen op een baan van 100 tot 150 meter. Het derde (en meest spectaculaire) onderdeel is ‘Parcours en Terrain Varié (PTV)’. Dit is een hindernissenparcours met 16 behendigheidsoefeningen, die je onderweg tijdens het maken van een tocht zou kunnen tegen komen. Denk hierbij aan een poort open en dicht doen, door het water rijden, over een boomstam springen, onder laaghangende takken doorrijden of door smalle doorgangen rijden.

TREC op jouw manege?

Een TREC-parcours kan je gemakkelijk zelf maken. Lijkt het jou leuk om eens mee te maken wat TREC precies is? Vraag dan eens aan jouw instructrice of jullie een TREC-les kunnen doen. Dit is super leerzaam voor zowel paard als ruiter en ook nog eens heel leuk! Via www.trec-club.nl kan je informatie vragen en eventueel een extern persoon vragen, die kan helpen bij deze TREC-lessen. Een goede, foutloze basis is namelijk erg belangrijk bij TREC en voorkomt discussies of teleurstellingen.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Carolien Esselink (privebezit)