Van veulen tot sportpaard: de fokkerij van familie Noordhof

Het fokken van paarden is een vak apart. Hoe kies je de juiste hengst bijvoorbeeld? Rianne Noordhof begon als manegeruiter, maar is inmiddels actief als fokker en springruiter. Ze ziet de veulens geboren worden en leidt ze vervolgens op tot sportpaard. “Op wedstrijd gaan met eigen fokproducten maakt mij heel trots!”

Familie Noordhof

Rianne Noordhof begon als jong meisje met rijlessen op de manege. Daarna reed ze jarenlang paarden voor andere mensen. Ze stond op het punt om te stoppen met rijden, toen ze vier jaar geleden Freerk Pieter Noordhof leerde kennen. “De familie Noordhof is 52 jaar geleden begonnen met het fokken van paarden. Toen ik hen leerde kennen stonden ze op het punt om te stoppen met de fokkerij. Naast mijn werk begon ik toen met het rijden van wat paarden voor Freerk Pieter en zijn ouders. Samen besloten we de fokkerij door te zetten. Het begon met drie paarden, maar inmiddels staan er 8 paarden op stal. Op 1 na komen deze paarden allemaal uit de eigen fokkerij van de familie Noordhof. Inmiddels is het stokje van de fokkerij overgedragen aan Freerk Pieter en mij. Ik rijd met deze paarden nu op nationaal en internationaal niveau, van 1 meter tot 1.30. In de toekomst hoop ik nog hoger te komen. In de afgelopen 52 jaar zijn er 18 paarden gefokt die 1.60 springen en maar liefst 16 goedgekeurde hengsten bij verschillende stamboeken.”

Meewerkend karakter

De familie Noordhof fokt voornamelijk springpaarden, met af en toe een dressuurpaard. “We kiezen voornamelijk voor KWPN’ers en Holsteiners. Wij willen vooral fijne sportpaarden fokken, die een meewerkend karakter hebben. Hier selecteren wij ook heel streng op. Over het algemeen proberen wij de hengstveulens te verkopen, tenzij wij er hoge verwachtingen van hebben. De merrieveulens houden wij meestal aan en fokken wij op, zodat de moederlijnen blijven bestaan in de toekomst. Maar mochten wij al genoeg goede merries hebben uit een bepaalde lijn, dan wordt er ook wel eens een merrieveulen verkocht.”

Hengst kiezen

Hoe kiest Rianne de vader van een veulen uit? “Over het algemeen gebruiken wij vaak bewezen hengsten; hengsten die al hoog in de sport hebben gelopen. Soms word er ook wel eens een jonge hengst gebruikt waar wij veel verwachtingen van hebben. Wij letten daarbij vooral op de rijdbaarheid van zo’n hengst. Een paard dat vervelend doet in de ring kiezen wij bijvoorbeeld niet zo snel. Ook horen wij wel eens wat over het gedrag van sommige hengsten, dit nemen wij ook mee in onze overwegingen.”

De geboorte

Wanneer het veulen geboren is, zijn er een aantal dingen van belang. “Het belangrijkste is natuurlijk dat de merrie en het veulen beide gezond zijn. Blijf zelf vooral rustig tijdens de geboorte. Als het veulen geboren is en de navelstreng gebroken is, is het belangrijk om het naveltje van het veulen te ontsmetten. Ook moet de merrie binnen bepaalde tijd weer in de benen komen en moet het nageboorte komen. Ook moet het veulen gaan staan en gaan drinken bij de moeder. Onze veulens krijgen ook nog een veulenspuit van de dierenarts, om zo weerstand op te bouwen.”

Van veulen tot sportpaard

Door de fokkerij kan Rianne op wedstrijd gaan met eigen fokproducten. “Het rijden met eigen fokproducten op zowel nationale als internationale wedstrijden is iets waar ik best wel trots op ben. Dit is het levenswerk van mijn schoonouders. Door veel tijd te steken in de paarden heb ik nu hele fijne paarden tot mijn beschikking, ik ben echt een bevoorrecht mens. In de toekomst hoop ik te kunnen rijden met de paarden die de afgelopen 3 jaar zijn geboren. Dat zijn paarden die ik zelf geboren heb zien worden en ik hopelijk zelf mag opleiden.”

H&M Tornesch

Natuurlijk is de familie Noordhof heel trots op de zelfgefokte paarden. “Mijn schoonmoeder kan echt genieten van het volgen van deze paarden op concoursen.” Een fokproduct die er (letterlijk) bovenuit springt, is de hengst H&M Tornesch. “Dit paard is voorheen gereden door de bekende Zweedse amazone Malin Baryard. Dit paard heeft goed gepresteerd voor het Zweedse team en ook op vele grote concoursen, waaronder CHIO Aken en het Wereldkampioenschap. De naam van dit paard wordt daarom ook gedragen door onze sportstal. Zelf ben ik ook trots op mijn eigen fokproduct Sambolino, gefokt uit mijn eigen merrie gecombineerd met onze eigen hengst Helsinki, de volle broer van H&M Tornesch.”

Tips van Rianne

Tot slot heeft Rianne nog een aantal tips voor andere fokkers. “De tip die ik mee zou willen geven: volg vooral je eigen verstand. En laat je niet leiden door mooie praatjes. Kijk goed naar wat je zou willen verbeteren aan jouw eigen merrie en wat deze misschien te kort komt. En let daarbij ook op karakter, zodat je in de toekomst een leuk sportpaard kan fokken.”

Foto’s: Rianne Noordhof (privebezit)