Verharende paarden: hoe kan jij helpen?

De tijd voor paarden om te verharen is aangebroken. Iedere ruiter merkt het wel: zelfs als je niet in de buurt van een paard komt, zit je toch al snel onder de haren. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je paard te helpen bij het verharen.

Wat is verharen precies?

Omdat de dagen langer worden en het dus langer licht blijft, krijgen paarden een seintje van de natuur om de vacht los te laten. De hersenen maken hormonen aan die ervoor zorgen dat dit op gang komt. De dikke wintervacht verdwijnt en er verschijnt een gladde zomervacht. Dit proces duurt bij gezonde paarden zo’n twee weken. Paarden met gezondheidsproblemen doen er vaak iets langer over.

Hoe kan jij helpen?

Verharen kost een paard (onbewust) veel energie. Daarom zal een paard jou dankbaar zijn als jij hem hierbij een handje helpt. Een uitgebreide poetsbeurt is natuurlijk erg nuttig tijdens het verharen. Dit zorgt ervoor dat een paard al een deel van zijn haren verliest. Maar ook frisse lucht, goed voer en veel beweging is belangrijk in deze periode. Daarnaast vinden paarden het heerlijk om af en toe lekker te rollen in het zand, want het verharen kan ook voor veel jeuk zorgen.

Geschoren paarden

Paarden die in de winter erg actief zijn worden geschoren, soms zelf meerdere keren. Deze paarden hebben dus geen dikke wintervacht en het verharen zal bij hen daarom veel sneller gaan. Het is wel belangrijk om op tijd te stoppen met scheren, zodat de haren de tijd hebben om weer mooi aan te groeien.

Tips

Lijnzaadolie is een bekend middeltje dat ervoor zorgt dat het verharen sneller gaat. Dit kan je tijdens het verharen dus aan een paard geven, door het bijvoorbeeld door het voer te doen. Lijnzaadolie zorgt ook voor een gezondere huid en vacht en is dus sowieso een goed middeltje voor je paard of pony. Oudere paarden of paarden met gezondheidsproblemen kan je vitaminen- en mineralensupplementen geven. Daarmee ondersteun je ze tijdens het verharen, want voor hen is dit niet altijd een leuke periode.

Vogels

Gelukkig is er iemand die wel blij wordt van al deze haren: vogels! Zij gebruiken de haren om er een nestje mee te bouwen. Heb je na een borstelsessie de poetsplaats vol liggen met haren? Leg deze op een plek waar de vogels er goed bij kunnen en ze niet wegwaaien. Zij kunnen dan een lekker warm en zacht nestje bouwen van paardenhaar.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: Media Primair