Vliegenmaskers helpen tegen zwermende insecten

Vliegenmaskers

In  deze tijd van het jaar stikt het ervan: vliegen! Die zoemende plaaggeesten zwermen om de paarden heen en dat is natuurlijk heel vervelend voor onze vierbenige vrienden. Soms zitten er wel honderd op een enkel paard. Ze gaan graag op het hoofd van een paard zitten, met name bij de ogen. Dat kan vervelende gevolgen hebben: de ogen kunnen gaan ontsteken. De ogen worden dik en je kunt de binnenkant van het onderste ooglid zien. Om dat te voorkomen, kun je een vliegenmasker omdoen. Dat helpt niet alleen tegen de vliegen, maar werkt ook als een soort zonnebril. 

Verschillende modellen

Vliegenmaskers zijn er in veel verschillende modellen en materialen. Er zijn modellen waarbij de oren bedekt zijn en modellen zonder ‘oortjes’. Sommige hebben ook een flap over de snuit: erg fijn voor paarden met een roze neus, want zo’n flap beschermt ook tegen de zon. De meeste maskers hebben een klittenbandsluiting onder de kaak, en soms ook achter de oren. Er zijn ook modellen met een ritssluiting. Nauwsluitende lycra-stof zorgt ervoor dat een masker goed aansluit, netjes blijft zitten en niet schuurt. Het is echter wel wat warm en strak, wat sommige paarden niet prettig vinden. Het is een kwestie van passen en uitproberen welk model voor welk paard het fijnst is. 

Pasvorm

Het is belangrijk dat het masker goed past. Het allerbelangrijkste is dat het gaas niet tegen de ogen of oogharen aankomt. Anders gaat het natuurlijk vreselijk irriteren. Het oog kan zelfs beschadigd raken! Het tweede punt om op te letten is dat het niet te strak om het voorhoofd en de oren zit. Net als bij een hoofdstel moet de oorbasis goed vrij liggen. Het paard heeft hem per slot van rekening de hele dag op! Verder is het vooral belangrijk dat je paard er oké mee is. Wanneer een paard gaat schuren om het masker af te krijgen, of wegloopt als je het om wilt doen, vindt hij het misschien niet prettig. Dan kun je beter een ander masker zoeken. 

Nog meer om op te letten

Sommige modellen laten ruimte om de voorpluk door te laten. Ook dit is weer een kwestie van kijken wat geschikt is voor welk paard. Een dikke bos haar onder je masker kan best vervelend zijn. tenslotte is het belangrijk dat het zo goed aansluit, dat er geen vliegen onder het masker kunnen kruipen.

Tekst: Edith Louw voor Manegeruiter, foto’s Istock.