Voedsel uit de natuur voor je paard

Paarden die in het wild leven eten meer dan alleen gras. Paarden eten ook diverse bloemen, kruiden, struiken, bomen en mossen. Wanneer er te weinig voedsel is graven paarden naar wortels in de grond en eten ze bladeren en boomschors. Hoe leuk is het om eens op pad te gaan in de natuur om deze verschillende voedselsoorten te zoeken voor je paard? Een keer wat anders dan alleen maar gras, hooi, krachtvoer en snoepjes.

Wilgentakken

Wat paarden in de natuur graag eten zijn wilgentakken. Van de oudere, dikkere takken knabbelen de paarden de bast af. Paarden vinden het heerlijk en het werkt tegen verveling. Ze kunnen zich uren vermaken met het schillen en eten van de wilgentakken. Maar naast dat het lekker is helpt het ook tegen pijn. Als een wild paard pijn heeft gaat hij vanzelf naar de wilg om een takje of wat blaadjes te pakken. In de wilg zit Salicine: een stof die koortswerend en pijnstillend werkt. Het werkt ook aansterkend, bloedstelpend en kalmerend. Leg wat wilgentakken in de weide, paddock of hang een dikkere tak aan een touw op in de stal. De jongere takjes kunnen paarden zo eten. In het voorjaar is de concentratie magnesium het hoogst in de wilg. Paarden hebben nog wel eens een tekort aan magnesium, het eten van wilgentakken in maart kan dit tekort voorkomen.

Braamblad

De braam is een sterke plant die je niet zomaar uitroeit. Die sterke eigenschappen komen terug in de functie van het braamblad voor het paard. Het braamblad helpt je paard om zijn weerstand te verhogen. In de braamblad zit vitamine C. Ook verbetert deze plant de darmflora van je paard. Sommige paarden hebben gevoelige darmen, wat resulteert in diarree. Door je paard wat braamblad te geven krijgt hij een regelmatige mest. Het braamblad is ook effectief bij ontstoken luchtwegen. Het zorgt voor een natuurlijk herstelproces en helpt bij aan een goede genezing. Daarnaast werkt de braam reinigend en ontgiftend van het bloed. Deze plant kan ook helpen bij voedsel gerelateerde ziektes, zoals insulineresistentie, hoefbevangenheid en spierbevangenheid. Je kan een handje braambladeren plukken en dit voeren. Maar je paard zelf laten plukken is ook een optie; paarden zijn verzamelaars. Als je paard het niet wil eten dan heeft hij het niet nodig of hij lust het niet.

Brandnetelblad

Voor mensen is de brandnetel een iets minder prettige plant om te plukken. Maar voor paarden is deze plant zeer effectief! De brandnetel helpt bij het behoud van een goede weerstand, gezonde spijsvertering en darmflora (net als de braam). Maar ook zorgt het voor het behoud van een goede bloedsomloop en het afvoeren van de afvalstoffen. De brandnetel helpt ook bij een goede werking van de nieren en de lever, bij artrose, vergroeiing en ontkalking. En net als de braam ontgift en zuivert, voorkomt deze plant spierkrampen en spierbevangenheid. Meestal eet een paard geen verse brandnetels. Je kunt ze afknippen (handschoenen aan!) en 24 uur laten drogen. Vaak eten paarden ze dan wel graag.

Rozenbottels

Rozenbottels zijn kleine vitaminebommetjes voor de paarden. Ze bevatten veel vitamine C, A, B1 en-2, E en K. Als de rozenbottelstruiken zich hebben ontdaan van de bladeren dan zijn de vitamine boosters klaar om geplukt te worden. Rozenbottels ondersteunen onder andere bij het herstel van een verkoudheid, het afdrijven van urine, bot aangroei, gewrichtsklachten en net als veel andere planten uit de natuur versterkt de rozenbottel het immuunsysteem. De rozenbottels kunnen worden beschouwd als een beloning voor je paard. Je kunt er ongeveer tien per dag geven een langere tijd. De rozenbottel heeft een bittere smaak, dus is je paard een echte zoetekauw dan lust hij ze waarschijnlijk niet.

Smalle en grote weegbree

De smalle en de grote weegbree lijken qua werking zeer op elkaar. De grote weegbree heeft een bijna rond blad en de smalle een langwerpig blad. Het is een zeer nuttig kruid voor je paard. Deze kruidsoort ondersteunt bij luchtweginfecties en het herstellen van de longen. Hij helpt bij ontstekingen en zweren in de maagwand en de darmen. Net als bij de andere opties heeft de weegbree invloed op de nieren en de urinewegen. Een gezond paard heeft een betere weerstand en loopt daardoor minder kans op ziekten. Weegbree bevat veel soorten mineralen, vooral kalium en zink, maar ook vitamine C en K en is een van de veiligste kruiden die je kunt geven. Maar bij alle kruiden, planten en takken geldt: geef niet teveel!

Giftig!

Als je op zoek gaat is het belangrijk dat je goed weet wat je meeneemt. Sommige planten en struiken zijn giftig voor paarden! De esdoorn,jacobskruid en nog veel meer soorten zijn schadelijk/dodelijk voor het paard. Bij twijfel, voer het niet! Het spreekt voor zich dat je bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts raadpleegt.

Bekijk hier giftige planten voor paarden.

Tekst: Isa Vorkink voor Manegeruiter

Foto: Pixabay