Waarom is een goedpassend zadel zo belangrijk?

Je kan een paard niet zomaar een zadel opleggen. Het is erg belangrijk dat een zadel goed past. Maar waarom eigenlijk? Manegeruiter vroeg het aan Carien Wesselink. Carien runt samen met haar collega Ilona een zadelpasservice en kan ons hier alles over vertellen. “Ik vergelijk het zadelpassen altijd met het aanmeten van een trouwjurk.”

CW Saddles

Carien Wesselink is eigenaresse van het bedrijf CW Saddles. “Wij hebben een zadelpasservice waarbij we zowel nieuwe als tweedehandse zadels aanmeten. Ook voeren wij zadelcontroles uit waarbij we kijken of zadels nog goed passend zijn en deze eventueel, wanneer het kan weer goed passend maken. Daarnaast doen we ook reparaties enzovoort. Kortom: alles wat bij zadelmakerij komt kijken. Ook hebben wij een webshop met een aanbod van voornamelijk met zadel gerelateerde artikelen.”

Wanneer past een zadel?

Hoe weet je of een zadel goed past? Carien vertelt: “Was er maar één simpel antwoord op deze vraag. Ik zal het zo beknopt mogelijk houden. Er komen heel veel aspecten bij kijken; het zadel mag niet te smal zijn, ook niet te breed. De vorm van de boom moet bij de rug passen. Een zadel moet overal netjes over de gehele rug aansluiten. Ook mag een zadel niet te lang zijn etc. Daarnaast speelt de amazone uiteraard ook een zeer belangrijke rol in het verhaal. In het ene zadel zal de ruiter rustiger zitten als het ander en deze rust werkt ook weer door op het paard. Zo moet je de ultieme balans zien te vinden met elkaar. Ik zeg altijd: zie het haast als het aanmeten van je trouwjurk. Wij moeten het ultieme bruidsgevoel zien te creëren voor zowel paard als ruiter.”

Slecht passend zadel

Maar wat gebeurt er als een zadel niet goed past? “Het directe gevolg uiteraard is dat het paard last krijgt van zijn rug. Waardoor er bijvoorbeeld singelnijd ontstaat, het paard niet meer wil verruimen of kort begint te lopen. Soms wil een paard helemaal niet meer lopen. Maar denk ook aan bokken en steigeren. Dit zijn allemaal heel duidelijke aanwezige symptomen en er zijn er nog veel meer.”

Recentelijk aangemeten springzadel: het zadel heeft een aangepast zadelblad, speciaal voor korte benen

Blijven controleren

Heb je het perfecte zadel gevonden voor jouw paard of pony? Houd er dan rekening mee dat een zadel na verloop van tijd misschien niet meer goed past. “Paarden veranderen. Met name jonge paarden die zich, door training, ontwikkelen en meer spiermassa opbouwen. Andersom door ziekte of blessures waardoor een paard ineens niet meer in training staat en spiermassa kwijtraakt. Maar ook door bijvoorbeeld in de lente en zomer vers weidegras waardoor extra kilo’s ontstaan. Of juist daarentegen in de winter weer afvallen.  Een paard dat altijd met een slecht zadel heeft gelopen, en nu een goed aangemeten zadel heeft krijgt nu eindelijk de kans op zich op een juiste manier te ontwikkelen. Dus zelfs als je een nieuw, passend zadel hebt aangemeten, moet je altijd jaarlijks je zadel laten controleren.”

Nieuw zadel

Carien geeft nog wat tips voor als je binnenkort een nieuw zadel wilt aanschaffen. “Laat je adviseren door een deskundige en luister naar je gevoel en je paard. Je paard vertelt je veel meer dan de bezoekers langs de bakrand. Zoek een zadel wat bij jullie past en niet wat in de mode is en wat jij op het uiterlijk een mooi zadel vindt (wat tegenwoordig heel verleidelijk is met al dat moois). Ga voor het ultieme bruidsjurkengevoel.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Ruben Karnas / CW Saddles