Waarom opstappen met een krukje?

Voor gevorderde ruiters en amazones is correct opstappen misschien gemakkelijk. Waarschijnlijk denk je er niet eens meer bij na. Maar toch komt er bij het opstappen meer kijken. Kies je er bijvoorbeeld voor om een krukje te gebruiken?

Voor het opstappen

Voor het opstappen zijn er een paar dingen belangrijk om te doen. Zorg er voor dat de stijgbeugels op maat zijn (en niet ongelijk!) en singel het paard nog eens aan. Vergeet natuurlijk ook niet om een cap op te zetten. Check ten slotte nog even of alle riempjes goed vastzitten.

Belang van correct opstappen

Verkeerd opstappen, teveel gewicht aan één kant en neerploffen in het zadel kunnen spanning geven bij het paard en vervolgens voor gedragsproblemen zorgen. Correct opstappen is dus erg belangrijk! Een opstapkrukje bij het opstappen is onmisbaar. Zorg ervoor dat je er een gebruikt zonder spijlen zodat het paard niet met zijn been erin kan komen. Draait het paard steeds weg van het krukje? Zet hem dan in een hoek van de rijbak en het krukje op de tweede hoefslag. Op die manier kan het paard minder snel van je wegdraaien.

Voordelen krukje

Opstappen met een krukje is beter voor het paard omdat het voor minder druk zorgt aan één kant bij de schoft en wervelkolom. Je hangt dan minder lang aan één kant van het paard. Ook is het  lichamelijk beter voor de ruiter want de lies en de rug van de ruiter worden minder belast. Daarnaast  is het beter voor het behoud van je zadel omdat dit zo meer gelijkmatig blijft. Omdat het zadel dan minder gewicht hoeft te dragen gaat het zadel ook niet scheef hangen (gebeurt dit wel, dan moet je nog eens aansingelen!).

Afstappen

Tijdens het afstappen hoef je geen krukje te gebruiken. Zorg er wel voor dat je rustig afstapt. Zwaai je rechterbeen kalm over de rug van het paard en vang je afsprong verend op door in je knieën te buigen. Spring je er te lomp af, dan kan het paard opzij springen!

Foto: Sanne Wiering