Wat zeggen de oren van een paard?

Helaas kunnen we niet praten met onze viervoeters. Dit zou soms wel handig zijn en miscommunicatie kunnen voorkomen. Gelukkig kunnen we wel op een andere manier zien wat een paard ons wil vertellen; namelijk via de oren.

Lichaamstaal

Een paard communiceert dus met lichaamstaal, zowel naar mensen als naar andere paarden. Als je goed naar een paard kijkt kan je dus veel te weten komen. Aan de stand van de oren kan je bijvoorbeeld de stemming en het humeur aflezen. Dit kan je weer toepassen tijdens het verzorgen en rijden. Door goed naar de houding en het gedrag van een paard te kijken voorkom je ongelukken en miscommunicatie.

Oren naar voren

Kijkt een paard jou aan met de oortjes naar voren (zie openingsfoto)? Dan is hij vast in een goede bui en blij om jou te zien. Het laat zien dat een paard opgewekt en oplettend is. Waarschijnlijk heeft hij zin om met jou iets te gaan doen!

Oren (slap) opzij

Als de oren slap opzij hangen (zie foto), dan is het paard een beetje aan het doezelen. Dit is een teken dat het paard heerlijk ontspannen is. Vaak zie je ook dat het paard een voet op rust heeft staan. Probeer het paard niet te storen als dit niet nodig is, want hij geniet van een dutje.

Oren naar achteren

Als een paard te oren naar achteren heeft staan, dan hoort hij achter zich een geluid. Door zijn oren ‘richting’ het geluid te bewegen kan hij goed luisteren en zo bepalen of hij moet reageren op dit geluid. Ook als een paard zijn oren veel beweegt is hij alert en luistert hij naar alle geluiden om zich heen.

Oren plat in de nek

Oppassen geblazen! Als een paard de oren plat in de nek heeft liggen is hij erg boos. Je kan dan beter een beetje uit de buurt blijven, vooral wanneer je het paard niet goed kent. Een paard dat boos is kan namelijk happen, bijten of schoppen. Het kan ook zijn dat een paard bang is (voor jou) en jou zo op een afstandje wil houden.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Bron: Stigas

Foto: Pixabay / Pexels