Wat zegt het gebit van een paard over de leeftijd?

Dat je aan het gebit van een paard kan aflezen wat zijn of haar leeftijd ongeveer is wist je misschien al. Maar waar moet je dan op letten?

Gebit

De leeftijd van een paard kan redelijk precies geschat worden als je naar het gebit kijkt. Dit is alleen erg moeilijk omdat je dan in de mond van het paard moet kijken. Omdat dit nogal een klus is mag je dit niet zomaar uit jezelf doen bij een paard. Het paard heeft net als mensen een melkgebit en wisselt deze tanden tot ze ongeveer 5 jaar oud zijn.

Haak

Paardentanden groeien het hele leven van het paard door. Door te kauwen slijten paarden hun tanden weer af zodat ze niet te lang worden. Omdat tanden en kiezen vaak niet heel precies boven elkaar staan, slijt een hoekje soms minder hard dan de rest van de kies. Zo’n puntje groeit dan door. We noemen dit een haak. Heel vervelend omdat de binnenkant van de mond hier erg stuk van kan gaan. De paardentandarts zorgt tenminste één keer per jaar dat deze haken weer netjes recht gevijld worden en de paarden geen last van hun mond hebben.

Detective

Een paard heeft 44 tanden. Wie via de tanden de leeftijd van een paard wil achterhalen, gaat op zoek naar aanwijzingen en moet als een detective op veel kleine kenmerken van de tanden van het paard letten. Afhankelijk van hoe oud een paard is, kunnen bepaalde tekenen van slijtage van de tanden worden gezien en de stand van de tanden kan veranderen. Maar let op: de toestand van de tand hoeft niet altijd zijn werkelijke leeftijd aan te geven, omdat de ontwikkeling van de tanden wordt beïnvloed door veel verschillende dingen. Het is daarom een vermoeden van de leeftijd van het paard, maar dit kan ook misleidend zijn.

Leeftijd bepalen

☆ Direct na de geboorte krijgt een veulen melktanden. Net als bij de blijvende tanden, hebben de melktanden zogenaamde ‘klanten’. Dit zijn ovale, zwarte oppervlakken die zich ongeveer in het midden van de snijtanden bevinden en omgeven zijn door glazuur. Ze zien eruit als donkere groeven in de tanden. Zodra deze klanten versleten zijn aan de melktanden, groeien ze niet verder.

☆ Als een paard ongeveer 5 jaar oud is heeft hij een blijvend gebit en zijn de melktanden gewisseld.

☆ Zodra het blijvende gebit klaar is, kun je zien hoe klanten op de snijtanden slijten en zo de leeftijd meer in beeld komt. In de onderkaak zijn klanten ongeveer 6 mm diep. Elk jaar slijten ze ongeveer 2 mm. Dus ze verdwijnen na ongeveer 3 jaar. Omdat de scherpte rond het derde jaar wordt afgewreven, verdwijnen hun klanten op de leeftijd van zes jaar.

☆ Naast de klanten is een bruine vlek vanaf de zesjarige leeftijd zichtbaar op het oppervlak van de snijtanden.

☆ Een ander kenmerk is een haak achter in de bovenkaak bij hoektanden, vaak rond de leeftijd van 9 jaar.

☆ Hoe ouder het paard, hoe langer de zichtbare kroon, de snijkant van de snijtanden, in verhouding tot de breedte.

☆ Het is niet altijd veilig om in de mond van een paard te kijken! Vraag daarom hulp van een ervaren persoon of ga gewoon uit van de leeftijd die in het paspoort staat.

Foto: Pixabay