Yoga te paard bij de Magnolia Hoeve

Yoga zorgt voor een verbinding tussen lichaam en geest, door middel van de ademhaling en bewegingen. Veel mensen doen aan yoga, maar heb je wel eens gehoord van yoga te paard? Bij de Magnolia Hoeve in Ledeacker worden yogalessen te paard aangeboden. Wat doe je tijdens zo’n les en wat is het effect? “Als de ruiter ontspant, doet het paard dat ook.”

Magnolia Hoeve

Astrid en Loes van de Magnolia Hoeve vertellen: “De locatie van de Magnolia Hoeve straalt rust en natuur uit. Dit willen we bezoekers laten voelen en beleven. Hierbij is het van belang dat er zo min mogelijke impact ontstaat op de natuur. Dit zijn dan ook onze uitgangspunten. Tegenwoordig leven we in een hectische tijd waar prestatie en perfectionisme belangrijk is. Dit zorgt voor veel werkdruk en mentaal geeft dit veel onrust waardoor we af en toe de balans terug willen vinden. Magnolia hoeve biedt daarom het volgende aan: Gasten een unieke groene beleving laten ervaren door te genieten van de natuur en dieren waarbij sport, ontspanning, rust en het vinden van hun eigen balans centraal staat.”

Manege, recreatie en sport

“Door op de prachtige locatie aan de rand van de Staatsbossen van Sint Anthonis een combinatie te realiseren van manege, recreatie & rport willen we een uniek concept creëren en streven we naar een optimaal welzijn voor mens en dier. Gasten kunnen bij ons o.a. leiderschap- trainingen met paarden volgen, retraites ‘in combinatie met dier als leerschool’, op vakantie met je paard met heerlijke buitenritten en wandelingen in het bos. Daarnaast organiseren we cursussen en workshops; denk hierbij aan paardenmassage, mindfullness coaching en paardenyoga.”

Yogalessen te paard

De yoga te paard sessies zijn ontstaan in samenwerking met Linda van Gaal van Linnerkracht. Linda is coach in yoga en meditatie, holistische therapeut, Reiki master & trainer. “Samen met haar kennis hebben we een 1,5 uur durende sessies ontworpen met yogaoefeningen en ademhalingstechnieken naast en op het paard. Daarbij helpen wij jou om je kracht terug te vinden en spanningen weg te nemen. Tijdens deze sessies gun je zowel het paard als jezelf totale ontspanning. Door écht te leren kijken naar het welzijn en zowel de mentale als lichamelijk toestand van het paard, kom je samen veel beter in verbinding en harmonie. Hierdoor leer je reflecteren. Paarden zijn namelijk onwijs goede spiegels. Doormiddel van hun lichaamstaal en gevoeligheid, kunnen ze jou heel veel leren over jezelf, op een niet ‘zweverige’ manier. Leer zo te voelen, dan zal je merken dat je dit ook beter toe kunt passen in het dagelijks leven.”

Bewustwording

Wat bereik je tijdens deze yogalessen? “Je wordt je bewust van onder andere je eigen ademhaling en die van het paard. Door het ritme en warmte van het paard kom je tot rust. Door voor een gedeelte yoga en ademhalingsoefeningen naast het paard te doen geeft het je zelfvertrouwen en de oefeningen op het paard zorgen voor gehele overgave en ontspanning. Je komt beter in balans en je houdt je lichaam soepel. Je geniet en gaat totaal ontspannen naar huis.”

Ontspannen paard

“De yoga te paard sessies laten goed zien wat voor een invloed de mens op een paard heeft. Zodra je je spanning er vanaf laat vloeien en in ontspanning komt, ontspant het paard volledig mee. Het paard gaat ook in de ontspanningsmodus door bijvoorbeeld op 3 benen te staan en de hals te laten zakken. Dit heeft natuurlijk een wisselwerking met de persoon op en naast het paard. Dit is een hele bijzonder ervaring om mee te maken.”

Voor iedereen

De lessen zijn voor iedereen geschikt, geven Astrid en Loes aan. “Deelnemers hoeven ook geen ervaring met paarden te hebben. Het is zelfs leuk om zo uit te proberen hoe je je voelt tussen de paarden. We hanteren een minimum leeftijd van 10 jaar vanwege het concentratievermogen. Je kunt je als persoon inschrijven maar het is ook leuk als team of vriend(in)en uitje. Voor een ieder is het een persoonlijke belevenis!”

Foto’s: Magnolia Hoeve