Zadel en hoofdstel onderhouden: hoe doe je dat?

Het is een klusje die je misschien (te) vaak uitstelt: het hoofdstel en zadel poetsen. Toch is het belangrijk dat je dit doet. In dit artikel wordt uitgelegd waarom dit van belang is en hoe je het hoofdstel en zadel correct onderhoudt.

Waarom onderhouden?

Een goed hoofdstel en zadel kan jaren meegaan, mits je het goed onderhoudt. Het is ten eerste belangrijk dat je het leer af en toe (minstens eens per maand bij intensief gebruik) invet, zo houd je het leer soepel en mooi. Het droogt dan niet uit. Maar om het tuig schoon te houden moet je het ook behandelen met zadelzeep. Vooral wanneer je veel buitenritten maakt of crossen rijdt is het goed om na iedere rit het tuig even schoon te maken. Heb je tuig van kunststof? Dan hoef je het niet in te vetten, maar is alleen schoonmaken met water voldoende.

Hoofdstel

Alles van leer aan een hoofdstel wordt schoongemaakt met zadelzeep en erna ingevet met leerolie. De bedoeling is met een spons en weinig water het leer goed te poetsen met veel zeep, zodat al het huidvet van het leer afgaat en het leer meteen soepel wordt door de vette zadelzeep. Nadat het leer is schoongemaakt breng je een dun laagje leerolie aan met bijvoorbeeld een kwastje. Let er heel goed op dat je niets verandert aan het hoofdstel! Je maakt het gespje los, maakt schoon, vet in en zet het op hetzelfde gaatje weer vast. Daarna doe je het volgende gespje en zo werk je het hele hoofdstel af. Als laatste maak je het bit netjes met water schoon en hang je het op de goede manier weer terug. Als je het bit dubbelvouwt moeten de dikke uiteinden tegen elkaar komen. Lukt dit niet dan zit het bit binnenstebuiten.

Zadel

Alles van leer dat aan een zadel zit, zowel de zitting als de kussens en de beugelriemen worden schoongemaakt met zadelzeep. De bedoeling is ook hier dat je met een spons, weinig water en veel zeep het leer poetst. Nadat het leer is schoongemaakt breng je weer een dun laagje leerolie aan. Dit doe je niet op de zitting, die maak je alleen schoon met zadelzeep. Kunststof zadels maak je alleen schoon met een spons met water. De leren onderdelen van een kunststof zadel maak je wel schoon met zadelzeep en vet je in met leerolie.

Foto: Archief