Zo gaat Duinmanege van Poelenburgh om met warm(er) weer

De lente is begonnen! Dit betekent een verandering in de verzorging van paarden en in de lessen van de ruiters. Duinmanege van Poelenburgh vertelt hoe zij omgaan met warm(er) weer. “Elke paard reageert anders op warmte, dus let goed op je paard.”

Duinmanege van Poelenburgh

Caroline van Duinmanege van Poelenburgh vertelt: “Duinmanege van Poelenburgh is een grote manege in Schoorl. We hebben ongeveer 120 stallen waarvan de helft pension en de andere helft manegepaarden en -pony’s zijn. We hebben 2 binnenrijbanen waarvan 1x 20/40 en een 20/60 baan. Ook hebben we een fijne buitenspringbaan en een dressuurbaan van 20/60, dus voldoende ruimte voor iedereen om te rijden. En natuurlijk grenzen we aan het prachtige natuurgebied van Schoorl/Bergen met bossen en het strand, waar we regelmatig rijden.”

Warm weer

Wat doet Caroline bij warm weer? “Bij warm weer kunnen we zowel buiten als binnen rijden in de goed geventileerde rijbanen met dakramen die open kunnen. Wij zorgen voor goede verkoeling na het rijden; afsponzen of afspuiten is mogelijk op 6 punten waar slangen zijn. Daarna kunnen de manegepaarden lekker even rollen in een van de 6 paddocks die we hebben.”

Kijk goed naar je paard

“Bij extreme warmte passen we de lessen aan of maken we de keuze om een stapritje onder de bomen te maken. Bij echte hitte doen wij waterspelletjes of ‘pony appel happen’ in een grote ton met water. De pony’s vinden dit fantastisch, maar de ruitertjes zeker ook!” Tot slot heeft Caroline nog een tip voor andere ruiters. “Ieder paard gaat anders om met de warmte, dus kijk als ruiter goed naar je paard en bepaal dan wat jouw paard nodig heeft.”

Foto’s: Duinmanege van Poelenburgh (privebezit)