Zomereczeem: wat doe je eraan?

Eindelijk is het zomerweer. Heerlijk, vinden de meesten. Helaas is het voor sommige paarden niet zo fijn. Paarden die last hebben van zomereczeem gaan namelijk een minder fijne tijd tegemoet. Hoe kan jij helpen?

Zomereczeem

Zijn de mooie volle staart en de weelderige manen veranderd in een ontplofte haardos? Dan is er een grote kans dat het paard last heeft van zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd (SME). Een paard met SME heeft vreselijke jeuk en schuurt manen en staart vaak helemaal kaal. Dit komt door het speeksel van een piepkleine mug, de gevreesde ‘knut’ (culicoïde). Hoe vaker een paard gebeten wordt, hoe meer jeuk en hoe groter de kans op schuren. Genezing van zomereczeem is helaas niet mogelijk. Wel kun je het enigszins onder controle krijgen.

Herkennen

Hoe weet je of je paard last heeft van zomereczeem? De meeste paarden met zomereczeem hebben vooral jeuk bij de staart en manen en zullen daar dus gaan schuren. Sommige paarden hebben juist veel jeuk bij de buik. Knutten houden niet van kou en zijn daarom ook niet actief in de winter. Hele jonge paarden hebben vaak nog geen last van knutten. Merk je dat je paard rond mei erg begint te schuren? Dan is de kans groot dat hij last heeft van zomereczeem.

Hoe kan jij helpen?

☆ Doe je paard een eczeemdeken op

☆ Beperk suikers in het ruw- en krachtvoer

☆ Zorg voor een goede doorbloeding door met je paard te gaan stappen

☆ Zet je paard tijdens de schemering op stal, dan zijn de muggen het actiefst

☆ Zorg dat je paard goed op gewicht is

☆ Gebruik een vliegenspray op dagen met veel vliegen en muggen

☆ Beperk stilstaand water in de buurt van je paard

Totaalaanpak

Probeer zoveel mogelijk van bovenstaande maatregelen toe te passen, zo help je jouw paard het beste. Bovenstaande punten zullen op zichzelf niet voldoende werken, maar in combinatie met elkaar mogelijk wel. Wees consistent en reageer op de symptomen. Vertoont je paard opeens meer jeuksymptomen, wacht dan niet en probeer een oplossing te zoeken.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: CAP (Istock)