Zomerergernissen van paardenmensen

De zomer komt eraan! Dat betekent lange avonden en geen bevroren tenen meer. Helaas zitten er ook nadelen aan de zomer. In dit artikel zetten we een aantal zomerergernissen van ruiters eens op een rijtje.

Insecten

Helaas ontkom je er gewoon niet aan: insecten die jou en jouw paard lastig vallen. Dazen, vliegen, wespen, teken, noem maar op. Met een beetje pech zijn beide partijen de pineut. Er bestaan vliegendekens en vliegenspray om je paard zoveel mogelijk te beschermen tijdens deze kriebelperiode en als je dan toch aan het sprayen bent, dan kan je jouw eigen armen meteen ook even inspuiten. Daarnaast zijn er dazenvallen om de hoeveelheid dazen in te perken. Maar helemaal ontkom je er nooit aan, dus moeten we deze beestjes maar accepteren.

Jeuk

Wanneer je niet van plan bent om te rijden kan je net zo goed een korte broek aan doen, vooral met die zomerse hitte. Maar dit geeft ook een nadeel wanneer je nog met hooi moet slepen. Niet elke huid kan tegen hooi of stro. Er ontstaat een uitslag bij je benen: rode plekjes en kleine wondjes die kunnen gaan jeuken. Vervelend, maar gelukkig kunnen paardenmensen heel wat hebben!

Zweet

Als je wel gaat rijden doe je dit natuurlijk in een lange rijbroek. Na het losrijden zijn jij en je paard al helemaal bezweet en wil je het liefst alweer stoppen. Ook op wedstrijd gaan is in de zomer niet altijd een pretje. Onthoud: genoeg drinken en regelmatig insmeren met zonnebrandcrème.

Witte benen

Al zijn die witte benen niet leuk, rijden in een korte broek is een NO GO. Behalve dat het er niet uitziet, komen er pijnlijke blaren, schuurplekken en blauwe plekken. Een rijbroek is niet voor niets altijd lang! En altijd zonder zadel rijden is ook geen optie, al zou dat wel helpen om een kleurtje op die melkflessen van je te krijgen.

Hoofdpijn

Een hele dag in de felle zon betekent helaas soms ook hoofdpijn aan het einde van de dag. Wij ruiters zijn soms zo druk met de paarden, dat we onszelf vergeten. Goed drinken is belangrijk en voorkomt hoofdpijn door vochttekort. Het kan ook geen kwaad om toch even die pet op te zetten en een zonnebril te dragen.

Bron: CAP/Manegeruiter

Foto: Pixabay