Veel ruiters kiezen ervoor om hun paard of pony beenbescherming om te doen. De keuze is reuze: peesbeschermers, springschoenen, bandages, strijklappen en ga zo maar door. 4 ruiters uit verschillende disciplines vertellen over de beenbescherming die zij gebruiken.
Levi Roeterink (16, dressuur)
“Ik rijd op dit moment 2 paarden: een 3-jarige merrie v. Grimaldi x Victory en een 5-jarige elite merrie v. George Clooney x Zhivago. Thuis rijd ik regelmatig zonder bescherming, maar de jonge paarden/pony’s doe ik wel bescherming om. Dat zijn dan gewoon simpele beschermers die ik na de training meteen afdoe, anders worden de benen te warm. Ook gebruik ik wel eens bandages, maar dat doe ik eigenlijk alleen met fotoshoots, bijzondere gelegenheden of als ik filmpje moet maken voor een van mijn sponsoren. Op wedstrijd doe ik bij het losrijden vaak wel beschermers om, dat is toch een andere locatie met iets meer spanning. Op bovenstaande foto gebruiken we beschermers van LeMieux, die hebben een fijne pasvorm en een voering van 3D mesh. Dit materiaal houdt de benen koel en droog. De beschermers zijn allround te gebruiken, ideaal dus!”
Zahra-Lindi Malkus (13, springen)
“Ik heb een paard en een pony. Met mijn paard Vernie’s Inspiration spring ik Z (1.30) nationaal en internationaal bij de Children. Ik heb mijn paard sinds begin januari. Met mijn pony Lucky’s Inspiration, spring ik nu M (1.00) nationaal. Hem heb ik nu een jaar. Ik gebruik voor alle twee de paarden Veredus peesbeschermers, ik vind deze erg fijn zitten en ze zijn van hele goede kwaliteit! Ik gebruik het op wedstrijd en in de training. Ik heb voor deze peesbeschermers gekozen, omdat mensen er erg enthousiast over waren. Ik wilde ze daarom ook graag gebruiken, ook omdat ze mooi zijn en omdat ze gewoon echt heel goed zijn!”
Elisa de Jong (24, eventing)
“Samen met mijn ouders run ik een kleinschalige privé-/pensionstal. Hier rijd ik onder andere mijn eigen eventingpaard; de 12-jarige Ekarla. Ik rijd dus voornamelijk eventing, hierbij draagt mijn paard crossbeschermers. Deze hebben harde platen erin die de benen beschermen. Crosshindernissen zijn meestal vaste hindernissen, dus mochten de benen er dan tegenaan komen, dan bezeren ze zich niet of minder snel. Daarbij doe ik Ekarla ook springschoenen om, om de kroonranden en hoeven te beschermen. Ik gebruik de Kentucky Horsewear crossbeschermers, deze vind ik erg fijn! Mijn paard heeft vrij smalle benen en andere beschermers zakten altijd af. Deze gelukkig niet! Het moet ook comfortabel voor het paard zijn. Tijdens de dressuurmatige trainingen gebruik ik meestal Brushing Boots, zowel met als zonder wol of gewone peesbeschermers. Dit doe ik puur voor de veiligheid. Mijn paard kan ruim bewegen en daarbij hoor je wel eens dat ze de beschermer aantikt. Om te voorkomen dat ze haar eigen pezen aantikt doen we daarom beenbeschermers om. Tijdens het springen draagt Ekarla gewone peesbeschermers. Veiligheid voor alles! Ik gebruik deze beenbeschermers, omdat deze niet snel te warm worden. Uiteraard let ik ook op het weer, als het erg warm is pak ik niet zo snel de beenbeschermers met wol. Meestal koel ik wel even de benen na het rijden, sowieso altijd na het crossen.”
Lisette Laarberg (21, eventing)
“Ik heb 4 paarden. Eén daarvan is Spotted, een 17-jarige Appaloose D-pony, waarmee ik voornamelijk in de eventingsport rijdt. De bescherming die ik gebruik ligt aan het type training en wedstrijd. Tijdens een dressuurtraining dragen mijn paarden geen beschermers, omdat ik dan op een vlakke bodem rijd. Mijn paarden tikken zichzelf niet aan, dus het risico is dan klein. De bescherming die een beschermer mogelijk biedt weegt voor mij dan niet op tegen de warmte die het brengt aan de pezen. Wanneer we gaan springen dragen mijn paarden peesbeschermers aan hun voorbenen. Dit zijn normale peesbeschermers met een open voorkant. Ik wil de benen/pezen beschermen tegen het aantikken van balken of zichzelf tijdens of na een sprong. Daarnaast kan een beschermer ondersteuning bieden aan de pezen en schokken opvangen, maar daarover verschillen de meningen. Alleen tijdens het crossen dragen mijn paarden beschermers aan alle benen en voor springschoenen. Ik gebruik speciale crossbeschermers met ‘ventilatie’. Deze zijn ademend en kunnen nat worden zonder te gaan schuren. De kans op oververhitting van de pezen is dan het kleinst. Omdat we tijdens de cross vaste hindernissen springen, dragen mijn paarden aan alle benen beschermers die rondom het hele been gaan en op kwetsbare plekken (die gemakkelijk een hindernis kunnen raken) extra stevig zijn. Ook gebruik ik dan springschoenen. Die voorkomen onder andere dat mijn paard bij een verkeerde landing hun hoefbal raken. Ook tijdens het crossen kan een beschermer wat ondersteuning bieden. Dit is belangrijk bij bijvoorbeeld afsprongen, waarbij er veel gewicht op de voorbenen van het paard terecht komt (hoewel dit dus zoals eerder genoemd ter discussie kan worden gesteld).”
Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter
Foto’s: Media Primair / privébezit / Eveningphoto