4 ruiters over hun voorkeur in dekjes

Dekjes zijn er in alle soorten en maten. Tegenwoordig lijkt het vooral een mode-item op Instagram en op wedstrijden is vaak een sponsor terug te vinden op het dekje. Maar dekjes worden niet zomaar gebruikt; ze nemen zweet op, vangen schokken op en beschermen het zadel tegen viezigheid. Daarom vroeg Manegeruiter 4 ruiters uit verschillende disciplines naar hun voorkeur qua dekjes.

Jersey Kuijpers (15, springen)

“Ik ben Jersey Kuijpers en ik ben geselecteerd voor mijn tweede EK! Ik heb tot 1.50m gereden en vorig jaar reed ik EK children en dit jaar EK pony’s. Ik gebruik dekjes van Equiline met het air control system, deze zijn schokabsorberend. Dat is dus extra fijn voor de rug van het paard. Ik vind dat persoonlijk heel belangrijk, omdat het paard zo goed mogelijk zich moet kunnen bewegen om een prestatie te leveren. Mijn tip voor andere ruiters is dan ook: denk goed aan de rug van je paard, het dekje moet niet gewoon mooi zijn maar ook comfortabel voor je pony of paard!”

Annemieke Buizer (dressuur)

“Ik run samen met mijn zusjes en ouders een manege en pensionstal. Ik heb een 7-jarige elite merrie van Everdale x Jazz, waar ik Z2 mee start. Ook heb ik een 11-jarige Astrello schimmel merrie waar ik lichte tour mee rij. Zelf rijd ik graag met de dekjes van Equestrian Stockholm, PS of Sweden en Le Mieux. De dekjes van PS of Sweden hebben een fijne rand voorop zodat je zadel goed blijft liggen. Ze hebben een chique uitstraling en vaak bijpassende kleding en beschermers. Equestrian Stockholm heeft dit ook. Ideaal bij dit merk zijn de lusjes bij de singel die je makkelijk met klittenband los kan maken. De dekjes van Le Mieux hebben een fijne voorgevormde rand zodat de schoft mooi vrij blijft en het zadel op de plek blijft liggen. Alle drie de merken hebben satijnen uitvoeringen, waardoor de stof niet snel vies wordt en snel droogt. Ook hebben ze een hele fijne pasvorm, zodat de schoft vrij ligt en het dekje niet verschuift. Voor de manegepaarden hebben wij de BR majeur gekozen. Dit omdat het schoftgedeelte en de rug voorzien is van bont, dat is veel zachter voor de schoft en rug. Ook deze hebben fijne klittenbandjes bij de singel. Mijn schimmelmerrie heeft een lange rug, waardoor veel dekjes gingen schuiven en er schuurplekken ontstonden, maar bij deze dekjes niet. Door de dekjes lijkt ze ook compacter en wat meer verzameld. Dit vind ik een goede tip voor mensen die ook een groot, lang paard hebben. Kies natuurlijk een maat die goed bij je paard en zadel past!”

Kiki-Jane van Iterson (19, eventing)

“Ik rijd samen met mijn paard Undercover in de 2* eventing. Sinds februari 2020 staat hij bij ons op stal en zijn we vanaf moment één al dikke vriendjes. Ik leer ontzettend veel van hem en kan niet wachten wat de toekomst ons gaat brengen! Elaine Pen en Hélène Aubert zijn mijn trainers en zij ondersteunen ons super goed. Helaas zijn we dit jaar nog niet van start gegaan, omdat ik aan het revalideren ben van een voorste kruisband reconstructie. Maar ik ben nu weer rustig aan het opbouwen, dus hopelijk kunnen we dit jaar nog een wedstrijd rijden. Ik rijd met de dekjes van de merken ASUP en Animo. Alleen deze dekjes zijn te vinden in mijn zadelkast. Wat mij zo dol op deze merken maakt is; beide merken krimpen of krullen niet tijdens het wassen. Ze komen weer als nieuw de wasmachine uit. Daarnaast is de binnenzijde van beide merken voorzien van wafelkatoen. Dit zorgt voor een extra goede zweetopname en ventilatie. Heel belangrijk dus, zeker voor tijdens het trainen of de wedstrijd! Als laatste zijn het mijn favoriete dekjes omdat ze altijd perfect liggen onder het zadel en niet van hun plek schuiven. Plus, je kan ze ook nog eens samenstellen naar jouw eigen smaak! Ik denk dat iedere ruiter wel een voorkeur heeft voor een bepaald dekje. Zolang de dekjes maar goed ventileren en het zweet opnemen, dat lijkt mij het belangrijkste!”

Jamie Verkerk (25, western)

“Ik ben Jamie. Ik rij al 20 jaar western en ik heb nu 5 jaar mijn eigen bedrijf: Jamie Verkerk Western Horses. Ik geef western manegelessen, privé lessen, clinics, wedstrijdbegeleiding en train paarden. Ik rij wedstrijden in binnen- en buitenland en doe dit écht met heel veel plezier! Bij western heet een dekje een ‘pad’. Meestal heb je per paard niet heel veel pads en dus 1 of 2 goede ‘trainingspads’ omdat deze vrij duur zijn. Ik rij zelf met een won pad en voorgevormde pads van Classic Equine. Bij wedstrijden rij ik met mijn normale trainingspad (de won pad) of met een dunnere voorgevormde pad met daar overheen een showblanket. (Dit is eigenlijk een dunne wollen pad met kleurtjes die passen bij je wedstrijd outfit). De won pad kun je goed schoonhouden omdat de onderkant van neopreen is, en de voorgevormde pads vind ik fijn omdat dit goed op de rug ligt, en hierdoor vaak fijner zit met het zadel. Ik denk dat je goed moet kijken naar de rug van je paard. Dat je niet een te grote/kleine of te lange/korte pad hebt. In de western zitten er namelijk ook maten in. Ook qua dikte kan er verschil in zitten. Kijk dus goed naar de rug van je paard, en of je zadel er goed door blijft liggen. Bij western rijden vind ik dat je beter kunt investeren in 1 goede pad, dan in meerdere pads die minder goede kwaliteit hebben.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Pixabay / privébezit