5 planten uit je eigen achtertuin die gezond zijn voor een paard

Onze (lievelings-)paarden en -pony’s verwennen. Dat willen we allemaal. Maar wist je dat je je paard ook op een gezonde manier kan verwennen? Er zijn verschillende bloemen, planten en kruiden die een lekkernij zijn voor de paarden, maar daarbij ook supergezond zijn. En voor veel van deze planten hoef je niet eens ver te kijken. Ze groeien zelfs in je eigen achtertuin.

Kleefkruid

Ken je dat groene plantje dat je stiekem op de kleding van iemand anders plakt? Kleefkruid kleeft niet alleen, maar is ook nog eens goed voor je paard. Het stimuleert de afvoer van vocht en afvalstoffen en het helpt daarnaast bij het versoepelen van de gewrichten van het paard.

 

Paardenbloemen

Het zit al in de naam. Paardenbloemen zijn goed voor het paard. Dit gele plantje activeert de lever en de nieren van het paard en werkt daarbij bloedreinigend. Ook bevat deze plant verschillende vitamines. Supergezond dus.

Brandnetel

Brandnetels zijn vervelende prikkende plantjes, maar ze hebben ook een nuttige werking. Nadat de brandnetel even in de zon heeft gelegen om te drogen is de prik eraf.  Dan kunnen de paarden dit lekker oppeuzelen. De brandnetel stimuleert de bloedsomloop, de afvoer van afvalstoffen en zit boordevol vitamine C en ijzer. Ook kan het helpen bij gewrichtspijntjes en het is goed voor de spieren van het paard.

Madeliefje

Overal springen deze kleine witte bloempjes wel tussen het gras door. En voor paarden zijn ze ook erg gezond. Het madeliefje werkt ontstekingsremmend en heeft zuiverende eigenschappen. Bovendien is dit kleine plantje een bron van vitaminen en mineralen.

Kamille

En tot slot de allesdoener kamille. Net als bij mensen heeft kamille een kalmerende werking op paarden. Dus goed voor nerveuze paarden. Maar het kalmeert ook de maag en darmen. Bovendien is kamille goed voor de spijsvertering en het vermindert buikpijn. En wist je dat kamille werkt tegen mok of andere huidirritaties? Tot slot helpt dit wonderplantje ook nog eens tegen beginnende ontstekingen.

 

Tekst: Dominique Buitink voor Manegeruiter
Foto’s: Istockphoto.com