Brood als beloning: ja of nee?

Vind jij het ook zo leuk om paarden en pony’s te verwennen met wat lekkers? Bijvoorbeeld met een stukje brood als tussendoortje of als beloning. Veel paarden zijn er gek op. Maar is dat wel zo’n goed idee? Hier moet je op letten als je een paard brood wil voeren.

Geen zacht brood

Belangrijk is dat je geen zacht brood moet voeren. Zacht brood is vaak vers en dat eten wij mensen als ontbijt of lunch. Een paard kan daar veel last van krijgen. Vers brood kan aan het gehemelte blijven plakken. Ook kunnen in de buik van het paard deegballen ontstaan, die slecht verteerbaar zijn en tot darmverstoppingen kunnen leiden. 

Oud en hard

Wij vinden brood niet meer zo lekker als het al 2 of 3 dagen ligt. Paarden wel! En het is nog beter voor het dier ook. Omdat dit oude brood hard is, blijft het niet aan het gehemelte plakken, en vormt het ook geen deegballen in de maag . Kies daarom dus altijd voor oud brood. Maar let op dat je het brood niet té lang laat liggen. Dan gaat het schimmelen en dat vergroot de kans op koliek bij het paard. 

Zetmeel

Dus: je mag zeker af en toe een sneetje oud brood aan je paard of pony voeren. Maar te veel brood is nooit goed – ook niet als het oud en hard is. Brood bevat namelijk erg veel zetmeel, en daar is het verteringsstelsel van het paard niet op ingericht. Een teveel aan zetmeel vergroot de kans op koliek, insulineresistentie en hoefbevangenheid. Brood mag dan ook nooit een vervanger zijn voor het kracht- of ruwvoer.

Tekst: Robert Hüsken voor Manegeruiter

Foto: Suzanne Vlieger-Admiraal