Buitenrijden: hoe passeer je wilde runderen?

Het is vaak een mooi en bijzonder gezicht, die wilde runderen in een begrazingsgebied. Vooral als je die te paard kunt bekijken. Je ziet ze tevreden in een prachtige omgeving staan herkauwen. Het moeten passeren van deze dieren kan bij paard, ruiter én rund echter voor enige spanning zorgen.

Free Nature

Een van de volgers van Buitenruiters, Nadia, vroeg zich af hoe je nou het beste kunt omgaan met dit “loslopend” vee en wild in verschillende situaties. Buitenruiters stelde deze vraag aan FREE Nature, de grootste particuliere natuurbegrazer van Nederland. Ze werken aan de ontwikkeling van spontane natuur, gebieden waar de natuur werkelijk op eigen benen staat.

De afstand en het tempo

Tanja, werkzaam bij FREE Nature, nam de tijd om uitgebreid te antwoorden. Ze legde uit dat zij de grote grazers in natuurgebieden beheert en daarnaast zelf ruiter is. Dat is fijn want zij begrijpt dus ook hoe paarden op een groep runderen kunnen reageren. Er zijn twee dingen waar je goed aan moet denken als je runderen passeert. Dat is ten eerste de afstand en vervolgens het tempo waarop je ze passeert. Runderen zijn over het algemeen niet bang voor paarden. Maar snelle bewegingen ziet een rund nog veel sneller en dat kan voor een angstreactie zorgen.

Volgens Tanja zal een rund in een dergelijke situatie meestal vluchten. Als die mogelijkheid er niet is, kan het rund ervoor kiezen om aan te vallen. Dit maakt het afstand houden zo belangrijk, net als het ervoor zorgen dat er altijd een vluchtweg is voor het rund. Ze zijn in principe hele rustige, vredelievende dieren en zullen de confrontatie uit zichzelf niet opzoeken.  Als je rustig (in stap) passeert en zorgt voor voldoende afstand, zullen zij zich ook relaxt voelen en kun je veilig passeren.

Als afstand houden niet lukt

Er wordt vaak gezegd dat het houden van afstand niet gaat, omdat het rund op het pad ligt. In dat geval zijn er een aantal mogelijkheden.: óf je gaat er omheen (wat in de meeste gevallen prima mogelijk is). Een terreinbeheerder zal dat ook begrijpen en het goed vinden dat je voor even het pad verlaat. Of je keert om.  De slechtste keuze is toch doorrijden en op heel korte afstand passeren. Het rund kan niet weg (als het paard niet van het pad kan, kan het rund dat immers ook niet). Als er dan een schrikreactie komt, blijft alleen nog de aanval over als mogelijkheid en in die situatie wil je niet terechtkomen! Het houden van afstand is hierbij áltijd de beste keuze, dus ook als dat wil zeggen dat je moet omkeren.

Spannend

Ook als je weet hoe je het beste kunt passeren is er nog de vraag wat te doen als het paard helemaal geen fan is van die grote grazers? Als een paard het spannend vindt, geef de situatie dan even de tijd, zo luidt het advies. Even rustig, op ruimte afstand, naar elkaar laten kijken. Het laatste wat je wil in een dergelijke situatie, is dat de runderen gaan rennen. Die kans is het grootst als het paard ook gaat rennen, dus zorg dat je dat moment ruim voor bent. Laat ze rustig naar elkaar kijken en stap eventueel even terug als je denkt dat de spanning voor het paard te groot wordt. Laat de spanning even afvloeien en probeer het dan opnieuw. Gaan de runderen rustig door met wat ze aan het doen zijn (herkauwen, grazen) dan voelen ze zich niet bedreigd. De kans dat ze gaan rennen is dan klein en kun je in alle rust voorbij gaan.

Paarden wennen ook wel aan het passeren van runderen. Is er eenmaal een goede ervaring geweest, ontstaat vaak snel vertrouwen bij paarden. Ze zullen steeds makkelijker passeren. Dat het altijd helpt als een ervaren paard meegaat, spreekt voor zich.

Samenvatting

Er zijn dus wat zaken om rekening mee te houden als je te paard in een begrazingsgebied runderen wil passeren:

  • afstand houden
  • rust bewaren
  • kijk naar gedrag van paard en de runderen
  • in stap passeren
  • overzicht houden over de situatie en even stoppen als de runderen gaan lopen
  • het is bijzonder dus: genieten!

Bron: Buitenruiters

Foto: pixabayGerarddm