Daphne van der Donk: “Mijn andalusiër is een stoer jongetje met een klein hartje”

De andalusiër is een eeuwenoud paardenras uit de regio Andalusië in Spanje. Don Diego is de 7-jarige andalusiër van Daphne (24). Daphne vertelt over dit ras en haar geschiedenis met Don Diego. “We kwamen Donny tegen op marktplaats en hoewel hij natuurlijk alles was wat ik niét zocht, zijn we toch een keer gaan kijken.”

Insta-famous

Daphne is al sinds haar 5de een echt paardenmeisje. Ze heeft haar paard Don Diego, oftewel Donny, al bijna 2 jaar en samen hebben ze zoveel mogelijk plezier. “Zoals sommigen misschien wel weten houd ik fanatiek een Instagram acoount voor hem bij, waarop ik onze foto’s deel met onze avonturen erbij. Dat begon als een grapje, maar nu heb ik er een dagelijkse hobby aan, haha. We worden zelfs door een aantal merken gesponsord, wat natuurlijk supergaaf is!”

Verschil andalusiër en PRE

Tegenwoordig worden bijna alle (Spaans uitziende) paarden als andalusiër aangeduid. Een PRE is een paard dat opgenomen is in het Spaanse stamboek van de Pura Raza Española, LG ANCCE. Dus een paard met Pura Raza Española (PRE) stamboekpapieren. Het PRE ras is een gesloten stamboek. Dat wil zeggen dat er geen paarden van buitenaf toegelaten worden, uitsluitend raszuivere paarden. Het PRE ras is in Spanje cultureel erfgoed en het stamboek is eigendom van de Spaanse overheid.

De aankoop

Eind mei 2019 heeft Daphne Donny gekocht van een particulier, samen met een vriendin. Hij was toen 5 jaar oud en niet zadelmak. “Ik zocht eigenlijk helemaal geen onbeleerd paard! Ik wilde eigenlijk een wat ouder paard dat al een hoop had gezien en mij veel kon leren. Ik denk dat ik destijds een stuk of 10 paarden heb geprobeerd, tot de grens van Frankrijk aan toe. Eigenlijk was het allemaal niet precies wat ik zocht, maar ik miste het enorm om ‘iets voor mezelf te hebben’. We kwamen Donny tegen op marktplaats en hoewel hij natuurlijk alles was wat ik niét zocht, zijn we toch een keer gaan kijken. Tijdens de kennismaking konden we dan ook niet veel meer zien dan een paard dat braaf een rondje liep aan de longeerlijn. We hebben de gok gewaagd en zo stond Donny een paar dagen later bij ons op stal!

Clown met karakter

“Het idee was dat hij hopelijk toch een leuk paard voor mij zou zijn, en zo niet dan zouden we hem opleiden en een passend huisje voor hem zoeken. Zij heeft hem zadelmak gemaakt en ik heb daar vanaf de grond zoveel mogelijk bij geholpen. Ik hoopte vanaf dag 1 dat hij braaf genoeg was, zodat ik er uiteindelijk zelf mee kon rijden, want ik vond hem erg leuk. En inderdaad; na 1,5 maand ben ik er voor het eerst zelf opgestapt en ik voelde me helemaal thuis op zijn rug. Echt een clown met karakter, maar zo braaf en safe. Nog diezelfde dag heb ik haar deel terug betaald en was hij ‘officieel’ van mij, haha! Zo’n drie maanden later reden voor het eerst in het bos. Ik had nooit durven dromen dat ik dat kon met zo’n groen paard!”

Spanjaarden

Daphne is helemaal gek van Spaanse paarden, vertelt ze. “Ze zeggen wel eens, heb je eens op een spanjaard gereden, dan wil je nooit meer anders. Vanaf het moment dat ik van de manege af kwam was mijn eerste bijrijdpaard een Lusitano. Hierop volgende een PRE en daarop weer een PRE. Super toevallig dat dit type paarden telkens mijn pad kruisten natuurlijk. Ik was er meteen aan verkocht en wist heel zeker; mocht ik ooit de mogelijkheid hebben voor een eigen paard, dan wordt het absoluut een spanjaard!”

Eigen karakter

Donny is een paard met een heel eigen karakter. “Hij vindt zichzelf erg grappig (is hij ook wel, eerlijk is eerlijk haha) en haalt echt capriolen uit waarvan je je afvraagt hoe hij het in hemelsnaam verzint. Met rijden heeft hij soms een sterke eigen mening, maar eigenlijk is het gewoon een stoer jongetje met een heel klein hartje. Hij is natuurlijk niet heel groot dus hij moet wat compenseren vanaf de buitenkant zeg ik wel eens, haha! Wat ook wel grappig is, is dat hij graag de schuld op een ander afschuift. Als hij bijvoorbeeld struikelt of zich stoot, krijg ik of persoon die hem aan de hand heeft, ‘de schuld’ in de vorm van een bok of knauw haha. Het is een vreemde vogel soms, maar ik ben gek op hem!”

Dressuur

“Wij rijden alleen dressuur, ik ben niet zo’n springfanaat. Natuurlijk longeren we ook wel eens maar dat is niet zijn favoriete vak op school. Wanneer het kan, gaan we er wel eens op uit naar het bos met een vriendin en haar paard en dat vind hij ook echt superleuk. Oortjes erop en gaan! Ik heb ook een poging tot vrijheidsdressuur met hem overwogen maar hij doet echt alles voor eten en wordt dan iets te fanatiek met zijn hapklare tandjes. Dus hij kan flemen op commando, maar daar laten we het bij. Ik hoop dat we ergens dit outdoorseizoen ons wedstrijddebuut kunnen maken. Dat lijkt me superleuk!”

Aanrader?

Daphne raadt iedereen een andalusiër aan. “Natuurlijk moet het wel bij je passen, maar ik denk dat dat bij elk ras zo is. Mijn ervaring met Spaanse paarden is dat ze voor je door het vuur gaan, ze hebben karakter en zijn erg veelzijdig. Op dit moment zijn ze natuurlijk behoorlijk populair en staan er echt heel erg veel te koop. Laat je goed informeren, laat het paard door een dierenarts keuren, neem de tijd om een paard te proberen en vergeet niet dat een paard dat rechtstreeks uit Spanje komt hier echt even moet ‘aarden’. De manier van paarden houden en trainen is hier heel echt heel anders dan daar en dat kan nog wel eens voor misverstanden zorgen.”

Foto’s: Daphne van der Donk (privébezit)

Bron: PRE Stamboek