Een hoofdstel bestaat uit veel verschillende onderdelen. Kopstuk, bakstuk, bit, teugels, neusriem en ga zo maar door. In het Manageruiter Magazine 4-2020 hebben we alle onderdelen benoemd. Vandaag zoomen we in op de neusriem. Een veelbesproken onderwerp in de paardenwereld, omdat er veel soorten zijn en iedere soort een andere werking heeft. In dit artikel gaan we alle neusriemen eens bij langs.
Lage neusriem
Een lage neusriem wordt ook wel een africhtingsneusriem genoemd. Deze wordt onder het bit vastgegespt en zorgt ervoor dat een paard of pony zijn mond niet kan opendoen. In Manegeruiter Magazine 4-2020 zag je ook een voorbeeld van een pony met een lage neusriem. Deze neusriem zorgt ervoor dat een bit stil in de mond ligt. Voor jonge of groene paarden is dit soms fijn. Ook voor ruiters die geen stabiele hand hebben is dit een geschikte neusriem.
Hoge neusriem
De naam zegt het natuurlijk al; deze neusriem zit vrij hoog. Deze neusriem wordt ook wel de Engelse neusriem genoemd. Door deze neusriem blijven de kaken van een paard op elkaar, maar is er geen druk op het bit en de mond. Een paard kan daardoor nog goed slikken en kauwen. Deze neusriem wordt vaak gebruikt bij een stang-en-trenshoofdstel.
Gecombineerde neusriem
Deze neusriem is een combinatie van de hoge en lage neusriem. Door deze neusriem blijft het bit heel stil in de mond van het paard liggen, waardoor het bit optimaal zijn werk kan doen. De kaken blijven op elkaar en de mond kan niet open. Deze neusriem is heel populair en zal je dus het vaakst tegenkomen.
Mexicaanse neusriem
Deze neusriem is ook een gecombineerde neusriem. Bovenop de neus van het paard kruist het leer elkaar. Als een paard deze neusriem draagt en zijn mond opendoet, ontstaat er veel druk op een kleine plek. Deze neusriem zie je vooral veel terug in de springsport.
Anatomische neusriem
Deze neusriem is echt gemaakt voor het paardenhoofd. De neus en andere gevoelige delen worden zoveel mogelijk met rust gelaten door deze neusriem. Het zorgt ervoor dat een paard zijn kaken en mond niet ver kan opendoen, maar zorgt niet voor extra druk (zoals bij de Mexicaanse neusriem).
Geen neusriem
Deze variant zie je misschien niet zo vaak. Maar er zijn hoofdstellen die geen neusriem hebben. Dit komt vooral vaak voor bij westernhoofdstellen. Deze laten de neus van het paard compleet vrij, waardoor een paard in principe zijn mond helemaal open kan doen. Bij sommige paarden kan dit ervoor zorgen dat je als ruiter minder controle hebt tijdens het rijden.
Strakke neusriem
Op 1 april 2019 (nee, dat is geen grapje) kwam er vanuit de KNHS een verbod op te strakke neusriemen. Dat houdt in dat een neusriem, het maakt niet uit welke soort, niet te strak mag zitten. De regel van de KNHS is dat er ten minste 1,5 centimeter ruimte moet zitten tussen de neusriem en het neusbot. Deze maatregel is goed voor het welzijn van paarden en pony’s, want een strakke neusriem zorgt voor meer stress, meer druk op het bit en een slechtere doorbloeding. Zelf kan je gemakkelijk checken of een neusriem niet te strak zit: kan je 2 vingers tussen de neusriem doen? Dan zit je goed!
Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter
Foto’s: Pixabay / Unsplash