Dominique Dorgelo: “Een leasepaard was voor mij de perfecte oplossing”

Veel manegeruiters kiezen er op een gegeven moment voor om een paard of pony te leasen. Zo ook Dominique Dorgelo, zij heeft al een tijdje een leasepaard. Waarom heeft zij voor een leasepaard gekozen en wat zijn de voor- en nadelen volgens haar?

Leasepaard

Op veel maneges kan je een paard of pony leasen. Dit is een mooie middenweg tussen het rijden op manegepaarden en een eigen paard. Het is alsof je een eigen paard hebt, die in bezit is van iemand anders. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de kosten van de hoefsmid of een onverwacht bezoekje van de veearts. Wel heb je een vast rijpaard, waarmee je kan groeien en die echt bij jou past. Wel het plezier, maar niet de verantwoordelijkheid!

Dominique en Chester

Dominique Dorgelo is twintig jaar oud en heeft al een tijdje een leasepaard: Chester. “Ik rijd al sinds mijn veertiende paard. Tegenwoordig rijdt ik op manege Knollegruun in Schoonloo. Eerst reed ik alleen in de manegelessen, maar ik ging steeds serieuzer nadenken over het leasen van een paard. Ik had niet de mogelijkheid om een eigen paard te kopen, maar door de pandemie en alle maatregelen had ik wel de behoefte om meer tijd op stal door te brengen. Daarom ben ik Chester gaan leasen, een draver van 13 jaar oud. Hij staat nog niet zo heel lang bij ons op stal, iets minder dan een jaar. Chester is superlief en braaf op stal, maar onder het zadel is hij wat pittiger. Hij vindt andere paarden een beetje spannend en is daardoor niet zo geschikt voor de manegelessen.”

Vaste ruiter

“Ik heb Chester eerst 2 dagen per week geleasd. Maar omdat hij niet meer in de lessen kon lopen heb ik besloten om hem 6 dagen in de week te gaan leasen. Nu hoeft hij dus niet meer in de manegelessen te lopen en ben ik zijn vaste ruiter. Ik lease Chester 6 dagen omdat hij 1 dag in de week rust moet hebben, maar ik hoef niet per se 6 dagen op stal te zijn. Ik had al vanaf het begin dat Chester bij ons staat een goede klik met hem, dus die keuze was voor mij snel gemaakt. Het is een lief en eerlijk paard, die wel veel uitdaging geeft.”

Voordelen

Dominique vertelt verder: “Het voordeel van leasen was voor mij vooral het financiële plaatje. Als je een paard koopt heb je natuurlijk de aanschaf van het paard, maar daarnaast ook nog de ‘vaste’ lasten zoals voer, een stal en een hoefsmid. Daarnaast loop je het risico dat als er wat gebeurd er hoge dierenartskosten komen. Van een leasepaard heb je eigenlijk alleen de lusten en niet de lasten. Ik hoef de stal bijvoorbeeld niet uit te mesten. De enige verplichting die ik heb is het rijden van Chester. Ook mag ik gewoon op wedstrijd of kan ik meedoen aan een online proefje, als ik dat zou willen en als dat weer kan.”

Nadelen

“Voor mij zitten er eigenlijk geen negatieve kanten aan het leasen van een paard. Als je een leasepaard zoekt moet je er wel een kunnen vinden die goed bij jou past. En dan is kopen misschien wel makkelijker, want dan is er meer keuze. Daarnaast kan je niet zomaar met je leasepaard ergens heen, maar dat ligt er natuurlijk ook aan wat je zelf wilt en welke afspraken je hierover maakt.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Dominique Dorgelo (privébezit)