Doorzitten in draf: hoe moet dat (niet)?

Doorzitten in draf: moeilijk voor de beginnende ruiter, maar datzelfde geldt voor de Grand Prix ruiter. Toch is het erg belangrijk om goed te kunnen doorzitten, want zo kan het paard zich beter bewegen. In dit artikel wordt verteld hoe je op de juiste manier moet doorzitten, maar ook hoe het juist níet moet.

Waarom doorzitten

Doorzitten in draf betekent dat je in het zadel blijft zitten. Dit is dus anders dan bij het lichtrijden of de verlichte zit, waar je wel uit het zadel komt. Doorzitten zorgt ervoor dat je goed kan voelen wat er onder je gebeurd en daardoor kan je je paard betere hulpen geven. Je kan bijvoorbeeld je gewicht verplaatsen naar één kant en zo je paard vertellen dat hij moet afwenden. Zo’n hulp noem je een gewichtshulp. Het is een goede ondersteuning van de teugel- en beenhulpen. Doorzitten is een fijne afwisseling van het lichtrijden en soms tijdens dressuurproeven zelfs verplicht.

De juiste manier

Wil je gaan oefenen met doorzitten, probeer dan een geschikt zadel te vinden. Een zadel met een diepe zit is vaak erg fijn. Laat je paard zachtjes draven en probeer in het zadel te blijven zitten. Het is belangrijk om de beweging van je paard te volgen. Probeer de bewegingen op te vangen met je bekken en buikspieren. Als je de dag erna pijnlijke buikspieren hebt, heb je het goed gedaan. Merk je dat je erg gaat hobbelen, ga dan terug naar stap. Doorzitten is erg inspannend , ga dus niet een uur lang oefenen met doorzitten, een paar minuten is vaak al genoeg.

Veelgemaakte fouten

Er zijn ook veel dingen die fout kunnen gaan tijdens het doorzitten. Een veelgemaakte fout is klemmen met je benen, om zo stil te blijven zitten. Paarden zijn gewend om voorwaarts te gaan als je klemt en dat is bij het doorzitten niet de bedoeling. Klemmen zorgt er ook voor dat je erg krampachtig in het zadel gaat zitten, terwijl je juist ontspannen moet zijn. Een andere fout is achterover leunen. Je hangt dan in het zadel, je gewicht ligt op de achterhand van het paard en je benen steken vooruit. Het draagpunt van een paard is in het midden en daar moet dan ook jouw gewicht liggen.

Hoe leer je beter doorzitten

Hoe word je beter in het doorzitten? De belangrijkste tip is oefenen. Hoe vaker je het doet, hoe meer gevoel je ervoor krijgt. Laat wel iemand meekijken, zodat je het jezelf niet verkeerd aanleert. Een zitles is hiervoor altijd nuttig. Daarnaast kan je iets op je zadel leggen, bijvoorbeeld een papiertje, en ervoor zorgen dat deze blijft liggen. Dat kan alleen door goed in je zadel te blijven zitten. Ook zonder zadel of zonder beugels kan je het doorzitten oefenen. Je leert jezelf dan lang maken en ontspannen te rijden. Zonder zadel voel je de bewegingen van je paard ook goed aan en kan je goed meebewegen. Het kan handig zijn om dit aan de longeerlijn te oefenen, zodat je je helemaal kan concentreren op je houding en zit.

Stille handen

Tenslotte zijn je handen tijdens het doorzitten ook erg belangrijk. Je moet niet afhankelijk zijn van je handen en teugels. Jouw handen moeten op dezelfde plek blijven, maar niet compleet stil. Beweeg ze mee met het paard, zodat ze wel op dezelfde positie blijven ten opzichte van je paard. Zo geef je je paard de ruimte om te bewegen en houd je de teugels niet te strak.

Wil je leren doorzitten als een prof? Volg dan de e-learning van Sara Ouwehand op Academy4Horses!

Foto: Digishots