Dressuuramazone Isabella Karajkovic over achterwaarts gaan

Tijdens het achterwaarts gaan zet een paard een aantal stappen naar achteren. Dit klinkt misschien gemakkelijk, maar blijkt vaak toch een moeilijke oefening. Dressuuramazone Isabella Karajkovic (12) vertelt hoe zij het achterwaarts gaan traint.

Isabella Karajkovic

Isabella rijdt dressuur met haar twee pony’s First Hummer en Wert’s Snowflake. “Met de 9-jarige Hummer (zie openingsfoto) rijd ik sinds kort Z2 en ga ik binnenkort internationaal starten. Snow is 6 jaar oud en met haar ga ik binnenkort mijn Children debuut maken. Het doel is om ook met haar op korte termijn internationaal te starten. Ik train beide pony’s bij Dressuurstal van Baalen, waar ik supergoed begeleid wordt.”

Achterwaarts gaan

Bij het achterwaarts gaan stapt een paard diagonaalsgewijs. Het is de bedoeling dat dit op een rechte lijn gebeurt en dat het paard de benen goed optilt en neerzet. Om netjes achterwaarts te rijden is het van belang dat je het paard netjes gesloten laat halthouden. Hiermee wordt bedoeld dat het paard zijn gewicht over vier benen heeft verdeeld en zijn benen paarsgewijs naast elkaar heeft staan. Het paard actief houden tijdens het halthouden is ook van belang. Isabella vat het samen: “Achterwaarts gaan is het actief achteruit laten stappen op je been.”

Isabella met Wert’s Snowflake

Trainen

Hoe traint Isabella deze oefening? “Allereerst zorg ik ervoor dat beide pony’s goed op mijn been reageren in het voorwaarts en zijwaarts gaan. Dan wil ik dat ze goed en gehoorzaam vierkant halthouden. Voordat ik het achterwaarts inzet zorg ik dat ik zelf goed zit: dan ga ik even ontspannen zitten zodat ik nergens klem of scheef zit. Ik leg vervolgens rustig mijn been wat naar achteren en ik kneed iets in mijn teugels in een achterwaartse beweging. Ik tel ook goed de stappen mee.”

Tips van Isabella

Tijdens het achterwaarts gaan moet je op een aantal dingen letten. “Sommige ruiters willen te snel het achterwaarts inzetten, terwijl je eerst aandacht moet besteden aan het netjes halthouden en het goed gaan zitten. Daarnaast is het belangrijk dat je er dus de tijd voor neemt en alles goed afwerkt.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Isabella Karajkovic (privébezit)