Gedeeld geluk: grazen aan de hand

Yes, bijna zomervakantie! Ben jij ook zo iemand die in de vakantie het liefst van ’s ochtends vroeg tot ’s avond laat op de manege rondhangt? Misschien kun je tijdens deze lange, warme manegedagen je (favo) paard of pony eens laten grazen aan de hand. Dat is niet alleen superleuk, maar ook nog eens heel goed voor jullie beiden!

Groener gras

Niet ieder (manege-)paard of pony heeft gras tot zijn beschikking. En zelfs al heeft jouw favo dat wel, je kent het gezegde: ‘het gras is altijd groener aan de overkant’. Voor paarden geldt dat zeker. Waar paardenweides vaak intensief begraasd zijn, groeit het gras in bermen vaak weelderig. Dat is niet alleen heel erg lekker, maar dit gras bevat ook meer vezels en voedingsstoffen dan kortgegraasd (‘gestrest’) gras. Denk bijvoorbeeld aan de o zo belangrijke vitamine E.

Band

In de natuur, maar ook op het weiland, zie je dat paarden die vriendjes zijn naast elkaar lopen tijdens het grazen. Je paard aan de hand laten grazen is dan ook de ultieme gelegenheid om de band tussen jullie tweeën op te peppen!

Nieuwe indrukken

Een andere mooie bijkomstigheid van laten grazen, is dat paarden en pony’s wanneer ze aan het eten zijn vaak minder snel onder de indruk zijn van hun omgeving. Vrachtwagens, ligfietsen, flapperende zeiltjes in aanhangwagens, al grazend is alles opeens een stuk minder eng. Je paard of pony laten grazen is dus een prima manier om hem aan (nieuwe) indrukken te laten wennen.

Vervuiling en gif

Let wel op dat je niet al te dicht langs een drukke weg gaat staan. Niet alleen kan dat onveilige situaties opleveren, maar ook is de kans groot dat het gras vervuild is met uitlaatgassen, die niet erg gezond zijn. Ga ook niet naast een akker staan waar met gif gespoten is.  Dit kun je natuurlijk niet altijd weten, maar als je oranje verkleurde planten ziet, weet je genoeg: wegwezen hier!

Samen genieten

Heb je een mooi plekje gevonden? Relax! Samen grazen is de ultieme manier om al je zorgen, spanning en malende gedachtes uit je hoofd te zetten. Wees als het paard, lekker in het hier en nu. Als je zelf geniet, zul je ook je paard zien genieten. Hij zal tijdens het grazen steeds meer ontspannen; het eettempo wordt langzamer, hier en daar ontsnapt een tevreden briesje …  Heerlijk toch?

 

Tekst: Suzanne Vlieger-Admiraal voor Manegeruiter

Foto: IStock