Goede voornemens voor paardenliefhebbers

Het nieuwe jaar is alweer begonnen en dat brengt ook goede voornemens met zich mee. Tijd om weer na te denken wat je wilt doen en bereiken in 2022. Heb jij ook goede voornemens of doelen voor dit jaar als paardenliefhebber? Wij hopen dat je er een succesvol paardenjaar van gaat maken en geven je alvast wat inspiratie voor goede voornemens.

Probeer eens iets nieuws

Probeer jij wel eens iets anders uit op de manege? Er zijn veel verschillende dingen die je kunt doen of uitproberen. Denk aan grondwerk met het paard of doe eens mee met een springles. Wie weet ontdek jij dit jaar wel iets wat je nog leuker vindt! Misschien hebben ze wel voltigeles of kun je een keer mee op buitenrit. Schriktraining met de paarden of misschien worden er nog wel veel meer andere dingen georganiseerd waar jij nieuwsgierig naar bent. Probeer het gewoon eens uit. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden! Of het uiteindelijk wel of niet jouw ding is, dat maakt niet uit: je hebt weer iets nieuws geleerd. En weet precies wat je wel en niet leuk vindt.

Minder spullen kopen

Kun jij ook onmogelijk een ruiterwinkel uitkomen zonder weer een tas vol nieuwe spullen of het lief aankijken van je ouders als je iets moois hebt gezien? Kijk je dagelijks online naar leuke, nieuwe dingen? Je bent zeker niet de enige. Misschien is het handig om in het nieuwe jaar een maandelijks budget op te stellen voor nieuwe spullen die jij of je ouders kopen. Dan koop je sneller wat je echt nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een nieuwe rijbroek, in plaats van die mooie cap met glitters. Een ander idee is om eens te kijken wat je allemaal nog hebt en een nieuwjaarsschoonmaak te houden, zodat je meteen weet wat je hebt liggen.

Materiaal poetsen

Haal na elke les even een doekje over je laarzen. En hoofdstel en zadel natuurlijk, als je een eigen- of een verzorgpaard hebt. En vergeet ze ook niet regelmatig in te vetten. Beter onderhouden van je spullen staat gegarandeerd bij veel ruiters op het lijstje. Je spullen gaan namelijk veel langer mee als je ze goed onderhoudt. Het is in principe een kwestie van doen en er een gewoonte van maken. Probeer het eens een week of maand vol te houden en dan valt het waarschijnlijk reuze mee hoeveel werk en tijd het kost. Bovendien zien je spullen er dan altijd supermooi uit, wie wil dat nu niet?

Op naar een nieuw proefje

Ben je toe aan een hoger niveau in de D-proefjes? Heb je al kunnen oefenen met je favoriete paard? Nu is het moment om nog even extra goed te oefenen om straks na de lockdown te gaan shinen. Doe nog een keertje de oefening die jullie moeilijk vinden en natuurlijk ook die jullie al goed kunnen, om het leuk te houden. Zorg ervoor dat de basis in orde is. Je instructeur of instructrice staat altijd klaar om je nog van tips te voorzien. Ook kun je oefenen op de M&RB site met Testdrive. Een goede manier om het proefje te oefenen en uit je hoofd te leren. Weet waar je aan moet werken en ga ervoor. Lukt het niet meteen? Geeft niks, neem gewoon lekker de tijd om je verder te ontwikkelen. Er ligt nog een heel jaar voor je.

Ruiterfitheid

Wil jij meer conditie opbouwen en fitter op je paard zitten? Misschien nu nog wel meer dan eerst vanwege de feestdagen en de lockdown? Dan is het nieuwe jaar een goed begin om daarmee te starten. Als je fitter te paard stapt, heb je vaak meer balans, zit je ontspannener in het zadel en val je ook minder snel. Niet alleen jij profiteert hiervan, maar ook je paard. Want om paard te rijden heb je zelf ook een goede conditie, balans en lenigheid nodig, niet alleen het paard. Ruiterfitheid oefeningen zijn vaak online te vinden, of misschien organiseert jouw manege wel iets dit jaar. Wie weet kan je instructeur of instructrice je ook een stukje op weg helpen.

Doelen

En ben je niet zo goed met het volhouden van voornemens, stel dan doelen voor jezelf en je paard. Dat is een handig hulpmiddel om te kunnen bereiken wat je wilt. Je kunt altijd iemand vragen om te helpen bij het stellen van doelen. Houd het klein en simpel om gemotiveerd te blijven. En vergeet niet dat je een doel altijd kunt bijstellen als blijkt dat jij of het paard er nog niet aan toe zijn. Houd het vooral leuk voor jezelf en het paard, want plezier staat voorop! Geniet samen met de paarden van de leuke momenten dit jaar.

Tekst: Rianne de Bruin voor Manegeruiter