Het belang van een goede ademhaling

Voor de meeste mensen is ademhalen zoiets vanzelfsprekends, dat ze er nauwelijks bij stilstaan dát ze het doen. Laat staan dat ze zich bezighouden met de vraag  hóé ze het doen. Toch kan het allerminst kwaad om zo nu en dan even heel bewust met de ademhaling bezig te zijn. Thuis, op school of op het werk, tijdens het sporten, maar vooral … op de manege.

Alarmsignaal

In tegenstelling tot mensen, zijn paarden zich wél heel bewust van de ademhaling. En dan vooral van die van diegenen rondom hen. Het stokken van de adem van een kuddegenoot, is voor het paard een duidelijk alarmsignaal: is er een vijand in de buurt? Hoort een paard oppervlakkige ademhalingen om zich heen, dan is er blijkbaar reden om alert te zijn en zal hij zich ook niet kunnen ontspannen. Pas wanneer er geen gevaar dreigt en de kudde volledig op zijn gemak is, zullen de paardenlongen volledig gevuld en geleegd worden.

Bakkabouters

Ditzelfde principe geldt ook voor ons mensen wanneer we met paarden bezig zijn. Is je ademhaling oppervlakkig, of houd je je adem in, dan zal je pony of paard denken dat er iets aan de hand is en sneller gespannen raken. Een diepe, rustige ademhaling daarentegen doet wonderen bij spanning en angst. Zowel voor jezelf als voor je paard. Tijdens het rijden kun je dit toepassen als je pony of paard ergens een ‘bakkabouter’ heeft gesignaleerd. Laat de spanning van je paard niet op jezelf overslaan, maar ga heel bewust met je aandacht naar je ademhaling. Adem rustig en diep in en uit. Zo ‘vertel’ je hem dat hij niet bang hoeft te zijn. Lukt het niet? Zing dan een liedje. Als je zingt, kun je je adem namelijk niet inhouden.

Ontspannen in het zadel

Maar ook zonder bakkabouters is het belangrijk goed te ademen tijdens het rijden. Je hebt het je instructeur vast weleens horen roepen tijdens het doorzitten of de galop: “Denk aan je adem!” Dat is niet voor niks.  Een goede ademhaling ontspant namelijk niet alleen je geest, maar ook je lichaam; je zult minder ‘klemmen’ en makkelijker met de beweging mee kunnen zitten als je goed ademt. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar geeft ook je paard ontspanning.

Hier en nu

Niet alleen in het zadel, maar juist ook in de omgang met het paard is een goede ademhaling goud waard.  En dan niet alleen vanwege de ontspannende werking voor jezelf en je paard. Bewust ademhalen helpt je je aandacht naar het hier en nu te brengen. Er is geen ruimte meer voor zorgen over gisteren of over morgen. Dit brengt je dichter bij de belevingswereld van het paard, dat ook in het hier en nu leeft.

Samen ademen

Een leuke oefening om meer aandacht te hebben voor je eigen ademhaling, en tegelijkertijd voor die van het paard, is ‘samen ademen’. Ga naast je paard staan, met je platte hand tegen een neusgat. Concentreer je op zijn warme uitademing tegen  je hand en probeer je eigen uitademingen te timen met de zijne. Heb je het ritme te pakken? Ga dan rustig bij zijn hoofd staan en probeer één minuut samen in hetzelfde ritme te ademen. Raak je paard niet aan, en praat ook niet tegen hem. Deze oefening is makkelijk in te bouwen in de dagelijkse routine en zal jullie band ongetwijfeld ten goede komen!

 

Tekst: Suzanne Vlieger-Admiraal voor Manegeruiter

Foto: Istockphoto.com