Hoe komt het dat sommige paarden frisser zijn in de winter?

Het is een koude zaterdag en er staat een beetje een wind. Je bent op de manege voor de les. De pony is drukker dan normaal en heeft veel energie. Het liefst rent hij heen en weer, maar dat is niet zo prettig als jij erop wilt gaan zitten. Hoe komt het dat pony’s en paarden wat frisser zijn in de winter en hoe ervaren maneges dit?

Temperatuur

Bij welke temperatuur voel jij je fijn? Bij mensen is dat vaak tussen de 15 en 25 graden. De temperatuur waarbij we ons het prettigst voelen, heet de thermo neutrale zone. Wanneer buiten de temperaturen in deze zone vallen hoeft ons lichaam niks te doen om op temperatuur te blijven. Wanneer het warm wordt, moeten we afkoelen en dit doen we door te zweten. Wanneer het kouder wordt moet het lichaam zichzelf warm houden. Dit kost energie. Hetzelfde geldt voor een paard. Alleen paarden voelen zich het meest comfortabel tussen de 5 en 20 graden. Paarden voelen zich een stuk fijner als de temperaturen dalen, omdat ze geen energie kwijt zijn. In de zomer zijn ze deze energie wel kwijt, omdat ze dan moeten afkoelen en staan te zweten. Door het overhouden van extra energie kunnen ze misschien wat joliger doen.

Management

Een andere reden voor de frisheid zou het management kunnen zijn. De dagen in de winter zijn korter en vaak is het weer slecht. De paddocks en weides kunnen daardoor nat of zelfs bevroren zijn. Chantal de Jong van Doorn van manege de Ponyhoeve vertelt hierover: “Van het voorjaar tot het najaar staan onze pony’s 24 uur per dag en zeven dagen in de week op de weide zolang het weer het toestaat. Er is dan ook voldoende gras.” Maar in de winter staan de pony’s van manege de Ponyhoeve inderdaad meer op stal. “Wij hebben een aantal individuele stallen en een groepsstal. Hier krijgen de pony’s onbeperkt hooi in de slowfeeders. In de ochtend staan ze vier uur buiten en in de middag zijn er lessen.” Niet alleen Chantal heeft hiermee te maken, ook Patricia van ‘Ponyrijden Patricia de Drie Elzen ’ervaart dit: “In de zomer staan ze dag en nacht buiten, maar in de winter kan dit niet. Ze komen dan zes uur naar buiten en lopen één keer per dag in de les.” Doordat de paarden minder vaak naar buiten komen en het minder snel koud hebben, blijft er energie over.

Meer ruwvoer en meer werk

Het verschil tussen de zomer en winter kan soms behoorlijk groot zijn. Chantal: “Buiten dat het veel meer werk is, zijn de kosten in de winter ook een stuk hoger dan in de zomer. In de zomer is het niet nodig om hooi bij te voeren, maar in de winter gaat er zo 120 kilo hooi per dag doorheen. De meeste pony’s staan bij ons zonder deken. Pony’s die een minder goede wintervacht aanmaken of sneller mager worden, krijgen een deken op.” Bij Patricia op de manege worden de tuigen en zadels elke week op zondag nagekeken en ingevet en rijden ze daar bovendien zonder zadel als het heel vies weer is en er grote plassen liggen in de buitenbak. “Op die manier voorkom je dat het harnachement eronder lijdt. Wanneer het regent worden de tuigen na de lessen ook altijd even ingevet”, vertelt ze. Ook de pony’s bij Patricia krijgen meer ruwvoer dan in de zomer. “Het zijn vaak andere dingen die je doet. In de winter voeren we ze om de drie uur en in de zomer als het nodig is om de vier uur. In de zomer moeten we bijvoorbeeld vaker per dag de waterbakken vullen en maken we paddocks schoon in plaats van de stallen.”

Wat te doen met een frisse pony?

Een pony heeft vaak veel beweging nodig, dus blijven rijden of longeren is dan ook belangrijk. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd. “Wij hebben alleen een buitenbak ter beschikking en soms met slecht weer is dat best pittig. Gelukkig is iedereen daar wel goed op voorbereid en komen daar niet of nauwelijks afmeldingen door”, vertelt Chantal. Verder houdt ze zeker rekening met de indeling van de ruiters. “Een aantal pony’s is zeker frisser in de winter. We zullen een beginnende ruiter niet op een overenthousiaste pony zetten.” Ook Patricia beaamt dat er altijd wel ruiters zijn die afzeggen, maar dat over het algemeen iedereen wel komt rijden. “Soms als er veel wind staat reageren onze pony’s daar wel op, maar in het algemeen valt het wel mee met hoe druk ze zijn. Er wordt altijd gekeken naar de ruiter en de pony om een passende combinatie te maken. Mocht er dus wel een pony ontzettend druk zijn, dan zetten we er een betere ruiter erop. Zo kan de pony lekker aan het werk worden gezet”, zegt Patricia. Misschien is het wat meer galopperen in de les en de pony lekker laten lopen een goede tip om de overtollige energie kwijt te raken. Je kunt de pony vooraf ook even longeren.

Tekst: Rianne de Bruin voor Manegeruiter