Hoefverzorging van veulen hoort bij opvoeding

Het verzorgen van een veulen vraagt om kennis en tijd. Vooral de verzorging van de hoeven is van jongs af aan heel belangrijk en is ook onderdeel van de opvoeding. Voor het jonge paard is al vanaf het begin de hoefverzorging van grote invloed op de algemene gezondheid en ook op de sportieve toekomst.

Samenstelling

Al bij de geboorte heeft de hoef al de samenstelling voor het verdere leven. Alleen als het veulen net geboren is, zijn de hoefjes nog vrij zacht. Dit is om de baarmoederwand te beschermen tegen het schoppen. Eenmaal geboren, worden de heven al vlug harder en ontwikkelen zich steeds beter.

Vroege diagnose

Een Engelse onderzoeker, Stephen O’Grady, zegt dat het verstandig is om al in de eerste twee weken na de geboorte naar de hoeven te laten kijken. Dit om de conditie van de hoeven en de beenstand te beoordelen, en om te kijken óf en hoe deze invloed heeft op de beweging van het jonge paard.

Vroege ontdekking en goede zorgen zouden misvormingen (afwijkingen in beenstand) kunnen verbeteren. In de eerste vier maanden zijn problemen makkelijker te corrigeren, daarna wordt het veel moeilijker. Als problemen vroegtijdig worden opgemerkt, is de kans van slagen groter.

Profijt

Het is niet alleen goed voor de hoeven, maar er zitten nog meer voordelen aan goede en regelmatige verzorging van de hoeven. Door een veulen van het begin af aan te laten behandelen door een hoefsmid, leert het dat het heel normaal is door mensen vastgepakt/verzorgd te worden aan de benen. Dit zal op latere leeftijd zeker veel voordelen geven.

Het komt erop neer dat de zorg voor veulenhoeven serieus moet worden genomen. Regelmatig laten nakijken, bij voorkeur door samenwerking van een deskundige dierenarts en een ervaren hoefsmid. Het is de belangrijkste tijd van het leven van een paard, zeker voor wat zijn voeten betreft.

Bron: The Horse/ CAP

Foto: Pixabay