Instructrice Danielle Meijer: “Door op veel verschillende paarden te rijden word je veelzijdig”

Als manegeruiter rijd je vaak op veel verschillende paarden. De ene week op een Haflinger, de week daarna op een KWPN. Zorgt dit ervoor dat manegeruiters beter kunnen paardrijden dan ruiters met een vast rijpaard? Danielle Meijer, instructrice aan manege De Paardenhof, vertelt er alles over.

De voordelen van rijden op verschillende paarden

Danielle geeft al 20 jaar les op manege De Paardenhof in Kwadijk aan ruiters op alle niveaus. “Van het rijden op veel verschillende manegepaarden wordt je als ruiter erg handig. Het ene paard is vlotter, eigenwijzer of schrikachtiger dan de andere. Je leert omgaan met verschillende paarden en pony’s en komt er ook achter wat je ligt. Sommige mensen passen heel goed bij een bepaald type paard. En uiteindelijk is het natuurlijk ook leuk om veel verschillende paarden te rijden, vind ik. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat wanneer iemand goed kan rijden op één paard, dat niet betekent dat diegene op alle paarden goed kan rijden.”

De voordelen van het rijden op één paard

Natuurlijk zitten er ook voordelen aan het rijden op één paard. “Als je één paard rijdt kan je dat paard goed leren kennen en echt een band opbouwen. Dan kom je soms net een stapje verder met een bepaald paard. Dat is bijvoorbeeld handig als je een proefje rijdt. Sommige ruiters zijn ook wat angstiger, voor hen is het heel fijn om een vast paard te hebben. Maar anderen vinden dat juist saai en wisselen het liever af.”

Les op vast paard of verschillende paarden

Kan je dan beter les hebben op een vast paard of op verschillende manegepaarden? Danielle: “Ik denk dat dat een beetje afhangt van wat je zelf belangrijk vindt en van wat er mogelijk is op een manege. Het is niet voor iedereen mogelijk om op een vast paard te rijden. Bij ons op de manege bestaat de mogelijkheid om een vast paard te huren, maar dat zal niet overal en voor iedereen haalbaar zijn. Als instructrice probeer ik wel altijd rekening te houden met de wensen van de ruiters en wat zij op een bepaald moment nodig hebben. Daarnaast zijn er op elke manege wel een paar favorieten en juist wat lastigere dieren. Dat probeer ik ook nog een beetje eerlijk te verdelen. Ik probeer wel bewust af te wisselen, zodat iedereen op verschillende paarden leert rijden. Bij serieuze angst laat ik iemand dan wel vaak een tijdje op één of een paar vaste, hele brave pony’s rijden. Zo krijgen zij weer vertrouwen. Ik denk wel dat het goed is om tijdens een bepaalde tijd in je ruiteropleiding op verschillende paarden te rijden. Zo kan je je veelzijdiger ontwikkelen.”

Tip van Danielle

Tenslotte geeft Danielle nog een belangrijke tip. “Het helpt echt als je zo onbevangen mogelijk opstapt. Ga uit van het positieve en probeer gewoon het beste uit jezelf en je pony te halen, binnen jullie mogelijkheden. Niet ieder paard of pony zal dezelfde mogelijkheden hebben en je kunt ook niet zelf alles perfect doen, maar je kunt het wel zo goed mogelijk te doen. Als je van te voren al denkt dat de pony te lastig, lui of moeilijk is, lukt het alleen maar minder goed en is het eigenlijk ook al niet meer leuk. Je kan altijd wel iets verbeteren; aan de pony of jezelf en probeer dat als doel te stellen.”

Foto’s: Danielle Meijer (privébezit)