Krauw jij ook weleens?

Je hebt het vast weleens gezien: twee paarden die met elkaar staan te ‘krauwen’ of ‘knabbelen’. Met hun tanden schuren ze over elkaars schoft of manenkam. Super schattig ziet dat er uit! Maar heb je zelf weleens geprobeerd om dit met je favoriete paard te doen? Sommige paarden vinden het heel fijn als hun mens krabt. Vooral als je precies het goed plekje weet te vinden.

Krullend lipje

Als ze het echt fijn vinden merk je dat omdat ze hun hals omhoog steken en hun bovenlip krullen. Soms proberen ze jou terug te kriebelen. Dat voelt heel grappig, maar soms ook wel een beetje ruw. Je kunt natuurlijk zelf aan je paard vertellen of je dat wel of niet fijn vindt. Dat doen paarden onderling ook!

 

Uitproberen

Hoe je het fijnste plekje vindt? Dat is gewoon een kwestie van uitproberen. Vaak zit er rond de schoft of langs de manenkam wel een plekje, even zoeken tot je een reactie van je paard ziet. Maar er zijn er ook die het lekker vinden om onder hun buik of bij de staart gekriebeld te worden. De een wil het hard, de ander zacht: als je goed oplet vertelt je paard je dat precies!

Veel plezier ermee!

 

Tekst en foto’s: Edith Louw voor Manegeruiter