Paardrijden zonder zadel

Zonder zadel paardrijden; voor veel ruiters het ultieme gevoel van vrijheid. Daarnaast zorgt het vaak voor heel veel plezier. Waarom is het goed om zonder zadel te rijden en waar moet je op letten?

De voordelen

Rijden zonder zadel geeft een heerlijk gevoel. Als ruiter ben je namelijk veel meer in contact met je paard. Je voelt de warmte van zijn vacht en de bewegingen van zijn lichaam. Andersom geldt dit ook; je paard voelt jou veel beter zitten. Doordat je geen steun hebt van je zadel, zorgt zonder zadel (of bareback) rijden er ook voor dat je beter leert paardrijden. Je kan niet steunen op bijvoorbeeld de stijgbeugels, je moet zelf goed in balans blijven zitten. Zonder zadel rijden is daarom echt een kunst. Het kost vaak veel tijd (en moeite) om het goed onder de knie te krijgen, maar als je het eenmaal kan heb je er enorm veel plezier van.

Barebackpad

Zonder zadel rijden moet natuurlijk wel op de juiste manier gebeuren. Heb je een verkeerde houding en/of zit, dan is het slecht voor de paardenrug. Daarom wordt aangeraden om een barebackpad te gebruiken. Hiermee ervaar je nog steeds het contact met je paard, maar wordt de rug van het paard wel beschermd. Een barebackpad verdeelt het gewicht van de ruiter namelijk gelijk over de rug. Vooral wanneer je wat intensiever wil trainen (bijvoorbeeld galopperen of springen) is dit aan te raden. Een rondje stappen zonder zadel of barebackpad kan natuurlijk wel prima.

Klemmen

Een veelgemaakte fout tijdens het rijden zonder zadel is klemmen met je benen. Zonder de steun van de stijgbeugels kan het moeilijk zijn om in balans te blijven zitten en niet weg te glijden. Sommige ruiters gaan dan (misschien onbewust) de benen klemmen tegen de buik van het paard. Daardoor blijf je beter zitten. Maar het paard kan dit zien als een aansporing en daardoor nog sneller gaan. Zorg er daarom voor dat je eerst veel stapt en leert om in balans te zitten. Zo voorkom je een onjuiste houding en zit. Wanneer je de beweging van het paard echt kent kan je gaan draven.

Betrouwbaar paard

Ga je voor de eerste keer paardrijden zonder zadel of kan je het nog niet zo goed? Kies dan een betrouwbaar paard uit om op te gaan rijden. Het is namelijk belangrijk dat jij je kan concentreren op jouw houding en zit en dat je niet bang hoeft te zijn dat je de controle over het paard verliest. Ken je het paard nog niet? Dan kan je iemand vragen om het paard te longeren, terwijl jij rijdt. Het fijn om een paard te kiezen die vlakke gangen heeft. Dan is het makkelijk om te blijven zitten, vooral in draf.

Niet geschikt voor iedereen

Paardrijden zonder zadel is niet geschikt voor elk paard of elke pony. Voor de rug van een paard met rugproblemen is rijden zonder zadel niet bevorderlijk. Het is dan namelijk lastig voor de ruiter om de rug van het paard te ontlasten. Andere paarden hebben een hele hoge schoft. Ook dan is het niet comfortabel om zonder zadel te rijden, zowel voor het paard als de ruiter.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: Rosalie Kooiker (privébezit)