Rijden op onrustige (manege)paarden

Misschien herken je het wel: je hebt zoveel zin in de paardrijles, maar dan moet je op die ene drukke, schrikkerige of eigenwijze pony. Je probeert nog te ruilen, maar jouw instructrice is niet om te praten. Nikki Haveman is instructrice en vertelt hoe je moet omgaan met een schrikachtige pony. Want juist die pony kan jou enorm veel leren!

Nikki Haveman

Nikki is 20 jaar oud en werkt bij manege De Paardenhof. Daarnaast is ze zadelmaker en zadelpasser. Ze rijdt paard sinds haar 10de en rijdt momenteel online wedstrijden in het L1. Als instructrice en ervaren amazone weet ze veel over het rijden op schrikkerige of eigenwijze paarden. “Op elke manege zijn er paarden die soms wat onrustig zijn. Ze kunnen dan veel energie hebben of wat schrikkerig zijn. Als je op een wat drukker of schrikkerig paard moet rijden dan betekent dat je instructeur daar vertrouwen in heeft. Je hoeft niet op een paard waar je niet aan toe bent.”

Poetsen en opzadelen

Correct omgaan met zo’n paard begint al op de poetsplaats of in de stal. Nikki vertelt: “Met poetsen en opzadelen kan je al merken dat het paard wat drukker of schrikkerig is. Je kan het paard op de poetsplaats poetsen en opzadelen wanneer die dat al kent. Een andere optie is het paard correct vast zetten in de stal. Je wilt het paard rustig benaderen en er de tijd voor nemen. Een paard reageert namelijk altijd op jouw gedrag. Een paard is van nature een vluchtdier. Hij schrikt niet om jou uitproberen of om jou te irriteren. De schrikreactie is dan ook een natuurlijke reactie van een paard. Probeer hierin het paard vertrouwen te geven en de leider te zijn. Net zoals er in de kudde een leider is.”

Rijden

Ieder paard is anders en reageert dus anders. Er is daarom helaas geen magische formule waarmee je een paard rustig krijgt. Vaak weet jouw instructrice wel hoe je met het paard om moet gaan of kan je verschillende dingen uitproberen. “Sommigen paarden die wat drukker zijn, wil je bezig houden tijdens het rijden. Zolang je veel figuren rijdt met het paard, blijft zijn aandacht steeds bij jou. Hiermee voorkom je dat het paard tijd heeft om druk te doen. Je hebt ook weleens een paard dat wat schrikkerig is; dat het paard de hoek tussen C en M heel spannend vindt bijvoorbeeld. Je wilt dan het paard laten weten dat er niks aan de hand is. Zolang je het zelf niet spannend vindt heeft het paard ook geen reden om het spannend te vinden. Rij er gewoon een paar keer langs. Een paard is een kuddedier, daar kan je gebruik van maken. Volg een ander paard dat wat rustiger en meer ervaren is. Je paard ziet dan dat er niks aan de hand is en wil dan vaak volgen.”

Leerzaam

“Je leert veel van het rijden op verschillende paarden. Op elk paard leer je andere dingen. Wanneer je een wat drukker of schrikkerig paard rijdt, leer je dat jezelf rustig moet blijven in elke situatie. Het belangrijkste is dat je vertrouwen moeten hebben in jezelf. Je instructeur deelt je niet in op een paard, wanneer die denkt dat je het niet kan. Dat moet je echt niet vergeten! Alleen zo kan je ook de rust en het vertrouwen overbrengen op je paard. Als je vragen hebt op zo’n moment kan je altijd hulp vragen aan je instructeur. Die willen altijd helpen. Wanneer je het erg spannend vindt, geef dat dan vooral aan bij je instructeur. Dan kan die daar rekening mee houden en jou helpen”, sluit Nikki af. Zie het rijden op een onrustig paard dus als een compliment, want jouw instructrice vindt dat jij hier klaar voor bent!

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: Pixabay