Rijlaarzen op een rijtje

Rijlaarzen uitkiezen zorgt meestal voor keuzestress. Er zijn zoveel verschillende soorten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het uiterlijk is natuurlijk van belang (mat of glans, bruin of zwart), maar nog belangrijker is de functionaliteit. Om de keuze makkelijker te maken zetten we een aantal soorten rijlaarzen op een rijtje.

Dressuurlaarzen

Rij je vooral dressuur met je paard of op de manege, dan kan je kiezen voor dressuurlaarzen. Deze laars heeft een hoge schacht en loopt aan de buitenkant van de knie hoger door. Er is (meestal) een uitsparing bij de knie zodat het niet gaat knellen. Dressuurlaarzen zijn in verhouding van stugger materiaal dan springlaarzen. Ze hebben meestal een rits aan de achterkant of voorkant.

Springlaarzen

Deze laarzen kan je kopen wanneer je vooral wilt gaan springen. Ze zijn lager dan dressuurlaarzen, omdat je tijdens het springen je knie meer buigt. Zo wordt voorkomen dat de laars in je knieholte gaat knellen. Ook zijn ze soepeler dan dressuurlaarzen en hebben ze meestal veters.

Rubberen laars

Deze laarzen zijn gemaakt van rubber en dus niet van leer. Hierdoor is deze laars een stuk goedkoper. Begin je net met paardrijden en weet je nog niet of je het echt leuk vindt? Dan is dit een goede keuze. Ook wanneer je voeten nog hard groeien kan je hiervoor kiezen. Deze laarzen hebben geen onderhoud nodig, zoals bij leren laarzen. Je kan ze het hele jaar door dragen en ze zijn geschikt voor alle disciplines.

Jodhpurs

Jodhpurs zijn losse schoenen die je fijn kan dragen op stal. Bij de jodhpurs horen chaps, dit zijn losse schachten die je aan de jodhpurs vastmaakt. Veel ruiters vinden dit fijn, omdat het zorgt voor meer bewegingsvrijheid. Ook is het (vooral bij warm weer) handig dat je chaps gewoon los kan maken, zo heb je minder snel warme benen.

Rits of veters

Een andere keuze die je moet maken is de keuze tussen rits of veters of juist beide. Het voordeel van een rits is dat de laars snel dicht kan en dat deze niet meer open kan gaan. Ook maakt een rits het instappen makkelijker. Veters kunnen natuurlijk nog wel eens losgaan. Bij veters kan je wel zelf weten hoe strak je de laars wilt hebben. Zo kan je ervoor zorgen dat een laars beter aansluit of juist wat losser zit. Wil je wel het gemak van een rits, maar de laars bij de enkel mooi laten aansluiten? Dan kan je kiezen voor een laars die zowel een rits als veters heeft.

Passen in winkel

Als het even kan, ga dan naar een ruitersportwinkel om de laars te passen. Zo weet je zeker dat de laars perfect past. Niet alleen de grootte van de laars is namelijk belangrijk, maar ook de hoogte. De laars moet niet te ver onder of boven je knie uitkomen. Het is ook goed om te weten dat je laarzen meestal eerst even moet inlopen, zo worden ze vanzelf wat soepeler en passen ze zich aan naar jou benen en voeten.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: Sanne Wiering / Remco Veurink