Sharon Wilsie’s ’13 knoppen van Paardentaal’

In vorig nummer van Manegeruiter stond een artikel over Sharon Wilsie’s ‘paardentaal’. Als je dit artikel gelezen hebt, weet je dat Sharon Wilsie ’13 knoppen van paardentaal’ onderscheidt. Welke knoppen dit zijn, waar ze zitten en hoe je ze kunt gebruiken, lees je hier.

Paards

Het klinkt misschien een beetje gek, ‘knoppen’ op een paard. Alsof het een machine is, die precies doet wat jij wilt als je maar op het juiste knopje drukt. Maar zo zijn de knoppen van Sharon Wilsie niet bedoeld. Het zijn plekken op het lichaam die paarden onderling aanraken, of waar ze zelfs alleen maar naar kijken of hun energie op richten, om met elkaar te communiceren. Als wij als mensen weten welke plekken dit zijn, kunnen wij ook een beetje ‘paards’ praten.

1 Begroetingsknop, op de snuit

Als paarden elkaar begroeten, brengen ze hun snuiten tegen elkaar. Wij hebben geen snuit, maar door een ontspannen vuist naar de paardenneus te brengen, zeggen we beleefd hallo.

2 Speelknop, tussen kaak en mondhoek

Paarden raken elkaar op deze plek aan als ze met elkaar willen spelen. Jij kunt hem vooral goed gebruiken door hem niet aan te raken als je niet wilt dat een paard zijn neus in jouw zak(k)en steekt. Doe je dit wel, dan kun je het hem niet kwalijk nemen als hij terugkomt voor meer …

3 Ga Weg Gezichtsknop, achterop de wang

Als je wilt dat je paard zijn gezicht bij je weghaalt, gebruik dan liever deze ‘knop’. Die gebruiken paarden onderling ook als ze willen dat een ander hun hoofd uit hun persoonlijke ruimte haalt.

4 Vriendelijke Knop, onder de voorpluk

Dit is de plek waar paarden die goede vrienden zijn met elkaar neuzen. Als een paard (zacht!) met zijn voorhoofd tegen jou aanwrijft, kan dit betekenen dat hij jou als zijn vriend ziet. Door hem op deze plek te aaien, vertel je hem dat hij ook jouw vriend is.

5 Volg me Knop, op de hals

Deze knop bespraken we ook in het artikel in Manegeruiter. Als moederpaard wil dat haar veulen haar volgt, raakt ze haar kroost hier aan met haar snuit. Door dit met je hand na te doen voordat je wegloopt, is de kans groot dat je paard met je meeloopt.

6 Halverwege de Hals Knop, de naam zegt het al

Door zich op deze plek te richten, maakt een paard aan zijn kuddegenoot op niet mis te verstane wijze duidelijk dat hij zijn voorhand uit zijn persoonlijke ruimte moet halen. Dat kun jij ook 😉.

7 Schouderknop, op het schouderbot

De schouderknop kan twee dingen betekenen: een ‘beleefde’ vraag om persoonlijke ruimte, of een uitnodiging om samen ergens heen te gaan. Tijdens het grondwerk of longeren kun je hier gebruik van maken door naar de schouder te wijzen als je de cirkel groter wilt maken. Komt daar geen reactie op, dan kun je de Halverwege de Hals Knop gebruiken.

8 Achteruitknop, op de punt van de schouder

Als een paard met zijn snuit een ander paard op deze knop drukt, ‘zegt’ hij dat het andere paard achteruit moet gaan. Handig om te onthouden als je in voor je paard begrijpelijke ‘taal’ wilt vragen of hij achteruit wil stappen, of van je teen afgaat.

9 Kroelknop, op de schoft

Ook deze knop ken je al als je het artikel gelezen hebt. Paarden kroelen elkaar door zachtjes op elkaars schoft te knabbelen met hun tanden. Door ook jouw poetsbeurt te beginnen met een kriebelsessie op de schoft, maak je het poetsen (nog) prettiger voor het paard.

10 Singelknop, op de singelplek

Een gebaar richting de singelknop kan o.a. een vraag zijn om meer ruimte (dus voor het andere paard om opzij te gaan), of om meer snelheid. Tijdens het rijden vraagt ons been op of vlakbij die plek hetzelfde. In de stal en tijdens grondwerk kun je ‘m ook gebruiken om je paard opzij te laten gaan.

11 Opspringknop, op de buik

Dit is een erg kwetsbare plek voor roofdieren, en als een paard zich hier ‘aangevallen’ voelt, kan hij heftig reageren. Wees dus altijd voorzichtig met deze plek, ook bijv. tijdens het poetsen.

12 Heupdrijf Knop, bovenop het bekken

Een paard kan een ander paard leiden door voor hem uit te lopen terwijl hij volgt, of door hem op te drijven. In dat laatste geval richt hij zich op de Heupdrijf Knop. Wij gebruiken deze knop bijvoorbeeld tijdens het longeren; we richten de longeerzweep op het bekken om voorwaarts te vragen. Sharon Wilsie benadrukt hierbij dat het gebruiken van deze knop ook een ‘belofte’ inhoudt: dat jij je als leider aanbiedt, en het paard zult beschermen tegen roofdieren van achter. Het is goed om dit in je achterhoofd te houden de volgende keer dat je longeert …

13 Maak Plaats Knop, in het kuiltje boven het achterste kniegewricht.

We vragen allemaal weleens of een paard ‘om’ gaat. Door dat op deze plek te doen, begrijpt je paard of pony je meteen. Je kunt je ook op deze plek richten als je een ander paard passeert, om uithalen te voorkomen. Let op: zachtjes op deze plek wrijven zal niet werken om je paard opzij te laten gaan. Hiermee geef je namelijk een heel andere boodschap: “maak je niet druk om je omgeving, let op mij.” Kan ook heel handig zijn!

Winnen?

Bovenstaande is een verkorte uitleg van de knoppen. De volledige uitleg vind je in het boek ‘Paardentaal’ van Sharon Wilsie. Net als heel veel andere praktische handvatten om ‘paards’ te leren spreken. Wil je het boek hebben? Blijf dan onze Facebook- en Instagrampagina’s in de gaten houden, want binnenkort kun jij dit geweldige boek winnen!

 

Tekst: Suzanne Vlieger-Admiraal voor Manegeruiter

Foto: IStock, bewerking Suzanne Vlieger-Admiraal