Takt: wat is dat?

Takt: je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat betekent deze term precies? In dit artikel leggen we het uit.

Takt

Wat is takt precies? Takt is een belangrijk begrip waarmee de regelmaat van de beweging wordt bedoeld. Het paard heeft drie gangen waarbij de benen op een bepaald ritme worden opgetild en neergezet. Als de passen dezelfde lengte hebben en even lang duren heeft het paard een zuivere takt. Zoals een klok tikt en tussen de tikken het altijd even lang stil is. Niet ieder paard heeft dezelfde takt: een pony maakt bijvoorbeeld veel kortere passen dan een paard.

Taktfouten

Als een paard onzuiver loopt is dit zeker iets waar goed naar moet worden gekeken. Stoort de ruiter door een onrustige manier van rijden of door onjuiste hulpen te geven? Is dat niet het geval dan kan het zijn dat het paard ergens pijn heeft en is het belangrijk om uit te zoeken wat er mis is. Een onregelmatige takt hoeft niet altijd iets ernstigs te betekenen, maar het is wel belangrijk dat je de oorzaak hiervan achterhaald.

Gangen

Iedere gang van het paard heeft een eigen takt. Stap is een viertaktbeweging. De benen worden om de beurt opgetild en neergezet. Er zijn afwisselend 2 of 3 benen op de grond. Draf is een tweetaktbeweging: het is belangrijk dat dit er vloeiend uitziet. Ten slotte heb je de galop: een drietaktbeweging. In elk van deze gangen kunnen taktfouten ontstaan.

Tölt en telgang

De IJslander beschikt over twee extra gangen: de tölt en de telgang. Deze gangen hebben ook beide weer een eigen takt. Bij de tölt heeft de pony maar 1 of 2 benen tegelijk op de grond. Bij de telgang beweegt de pony eerst het linkervoor- en achterbeen naar voren en daarna het rechtervoor- en achterbeen. Leuk feitje is dat zowel de giraffe als de kameel altijd in de telgang lopen. Bij IJslander is een goede tölt en telgang erg gewild, maar voor een dressuurpaard zijn deze twee gangen juist grote taktfouten.

Foto: Pixabay