Verwen je lievelingspony met deze activiteiten

Paarden en pony’s werken elke dag weer hard voor ons ruiters. Daarom verdienen zij het om af en toe (maar eigenlijk iedere dag) eens lekker verwend te worden. Van deze activiteiten wordt een pony sowieso heel blij! Maar vraag voor deze activiteiten eerst natuurlijk even toestemming aan je instructeur.

Zo verwen je jouw lievelingspony

★ Een uitgebreide poetsbeurt vinden (de meeste) pony’s ook enorm ontspannend. Sop hem lekker in, ontklit zijn staart en manen en poets hem tot hij glanst. Veel pony’s gaan ondertussen een dutje doen, terwijl jij hem helemaal verwend.

★ Wil je je pony helemaal laten ontspannen? Dan kan je hem na een poetsbeurt ook een massage geven of hiervoor een volwassene vragen. Wrijf bijvoorbeeld met je handen rondjes op de vacht van de pony. Ook kan je gebruikmaken van drukpunten (dit zijn bepaalde plekken op het lichaam). Als je daar druk op uitoefent heeft dit veel invloed en zal een paard ontspannen. Ook bestaan er zogenaamde massageborstels, waarmee je een pony kan masseren.

★ Veel pony’s hebben wel een lievelingsplekje waar je ze lekker kan kriebelen. Gaat je pony flemen? Dan heb je zeker het juiste kriebelplekje gevonden.

★ Wil je je pony niet alleen verwennen, maar ook mooi maken? Maak dan een mooie vlecht of vlechtjes in zijn manen en staart. En vergeet niet om daarna een fotoshoot te houden!

★ Vrijheidsdressuur oftewel je paard leuke kunstjes lenen: pony’s vinden dat vaak ook heel leuk en afwisselend. Wil je je pony flemen of de spagaat aanleren? Bekijk dan dit artikel: Vrijheidsdressuur: afwisselend en leuk – Manege & Ruiter Bond. Plezier gegarandeerd!

★ Als de pony op stal staat is het heerlijk om een rondje met hem te gaan lopen. Vooral nu de lente er aan komt vinden pony’s het heerlijk om in het zonnetje te grazen of te wandelen.

★ Een pony verwennen kan natuurlijk ook tijdens het rijden. Veel pony’s genieten van een bos- of strandrit of maken graag een sprongetje. Dat is toch weer eens wat anders dan de binnenbak.

★ Uiteindelijk gaat de liefde van je pony toch wel door de maag. Je kan hem natuurlijk slobber of  lekkere paardensnoepjes geven, maar je kan ook zelf een heerlijke paardensnack maken. Op internet zijn veel recepten te vinden van paardenkoekjes, die je zelf kan maken. Vaak zijn deze ook nog eens gezond, dus daarmee sla je twee vliegen in één klap. Niet op iedere manege mag je de paarden zomaar voer of snoepjes geven, dus vraag altijd even toestemming.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Rachel Beijkirch / Joanne Kooiker (privébezit)