Vrijheidsdressuur: afwisselend en leuk

steigerend paard

Voor ieder paard en voor iedere ruiter is afwisseling heel belangrijk. Natuurlijk wordt er bij jou op de manege al van alles gedaan met de paarden, waardoor er heel veel afwissing is. Denk aan buitenritten, carrousel rijden, springen en ga zo maar door. Maar een idee om eens heel wat anders te doen is vrijheidsdressuur. Het spreekt voor zich dat je dit overlegt met de instructeur van de manege. De manegepony’s en -paarden hebben vaak al een heel vol programma en niet ieder paard leent zich er evengoed voor. Bovendien zitten we nu midden in de coronacrisis, waardoor alles nog ingewikkelder wordt. Maar als we straks de lockdown achter ons kunnen laten en jouw instructeur vindt het ook een leuk idee, dan hebben wij alvast een paar oefeningen op een rijtje gezet, die je kan doen met vrijheidsdressuur. Uiteraard altijd onder begeleiding van jouw manege-instructeur!

Leuk en nuttig

Op de foto’s staan Rosalie en Kyra. Kyra is een Groninger x Haflinger en is een vierjarige merrie. Samen doen zij al een tijdje vrijheidsdressuur. Dat is niet alleen een leuke afwisseling, het maakt je paard ook sterker en leniger, én het versterkt de band tussen ruiter en paard. Dus wil jij het lievelingsmens worden van een paard? Leer hem dan één van deze kunstjes aan!

Vrijheidsdressuur: Flemen

Bij het flemen krult een paard zijn bovenlip en strekt hij de nek, hij doet dit om beter te kunnen ruiken. Flemen is een leuke (en redelijk gemakkelijke) oefening om je paard aan te leren, omdat het dan lijkt alsof je paard lacht. Dit is ook de perfecte manier om vrijheidsdressuur te introduceren aan je paard of pony!

Hoe leer je je paard flemen?

  1. Om je paard te laten flemen kan je verschillende dingen doen. Je kan hem bijvoorbeeld aan een voorwerp met een sterke geur laten ruiken of brokjes bij zijn neus houden. Als je paard hier niet op reageert, kan je hem ook op de neus kriebelen.
  2. Als je paard fleemt verbind je er een commando aan, zoals ‘fleem’.
  3. Voor meer duidelijkheid kan je tegelijkertijd als extra commando je vinger opsteken (zoals op de foto hierboven). Je kan ook alleen je vinger opsteken, maar hierin moet je dan wel consequent zijn.
  4. Oefen dit net zolang totdat je paard het commando doorheeft. Je kan dan de brokjes en/of geuren weglaten.

Vrijheidsdressuur: Spagaat

Bij de spagaat staat het paard met de achterbenen naar achteren. Deze oefening lijkt misschien gemakkelijk, maar kan zwaar zijn voor je paard. Het gewicht moet namelijk goed worden verdeeld. Voor de spagaat is het handig als je paard al een voetje kan geven.

Hoe leer je je paard de spagaat?

  1. Leg een balkje op de grond neer.
  2. Zet je paard met de voorbenen aan de ene kant en met de achterbenen aan de andere kant van de balk.
  3. Laat je paard steeds een stapje verder zetten met de voorbenen (zorg dat hij met de achterbenen niet over het balkje stapt). Dit kan je doen door je paard te lokken met een snoepje of door met een lange zweep zachtjes tegen de benen aan te tikken. Noem tegelijkertijd een commando, bijvoorbeeld ‘wijd’.
  4. Beloon ieder stapje dat je paard zet met de voorbenen. Als je paard ook met de achterbenen een stap zet, zet je hem rustig terug.
  5. Oefen dit net zo lang totdat je paard met alleen het commando de spagaat doet.
  6. Vanuit de spagaat kan je de buiging aanleren. Bij de buiging strekt het paard de voorbenen en brengt hij de buik en het hoofd naar beneden. Dit doe je door een snoepje tussen de voorbenen van je paard te houden en tegelijkertijd een commando te geven.

Tips vrijheidsdressuur van Rosalie

Tenslotte nog wat extra tips van Rosalie:

☆ Maak gebruik van het gedrag dat jouw paard vertoont en wees creatief in het bedenken van de oefeningen. Kyra briest bijvoorbeeld vaak, ik probeer daar dan een commando aan te verbinden.

☆ Heb geduld: het ene paard leert sneller dan het andere paard. Ook per oefening kan dit erg verschillen. Ik heb het steigeren in een paar dagen aangeleerd, terwijl ik een paar maanden bezig ben geweest om van de spagaat naar de buiging te gaan (en die is nu nog niet perfect).

☆ Maak je paard nieuwsgierig en geef hem de kans om uit te zoeken wat hem wilt leren. Straf niet als je paard niet doet wat je vraag, maar beloon hem juist als hij iets goeds doet.

☆ Gebruik een clicker (of klak met je tong) wanneer je paard iets goed doet en geef hem daarna pas de beloning. Hierdoor krijg je een goede timing van de beloning en gaat je paard niet schooien.

☆ Wees tevreden met kleine stapjes en begin ook klein. Laat je paard eerst doorhebben dat hij wordt beloond als hij goed reageert op een vraag. Door veel te belonen wordt je paard vaak ook enthousiaster. Beloon je paard niet als hij de verkeerde reactie geeft op een commando.

☆ Houd het veilig. Zorg dat je paard jou niet om ver loopt, maar jouw persoonlijke ruimte respecteert. Begint eventueel met grondwerken; het is handig als jouw paard direct achteruit loopt wanneer hij te dichtbij komt. 

☆ Deel je successen met anderen (via social media), daardoor krijg je extra motivatie om door te gaan! Rosalie en Kyra zijn ook te volgen op Instagram onder de naam ‘paardje.kyra’.

 

Lydia Hagen voor Manegeruiter (overname zonder toestemming via manegeruiter@mediaprimair.nl én bronvermelding is niet toegestaan)

Foto’s: Joanne Kooiker (privébezit)